De huid is voor een gebouw net zo belangrijk als voor de mens. Het geeft bescherming en bepaalt voor een groot gedeelte het uiterlijk. Hoe ontwerp en realiseer je een prachtige baksteenhuid die door de tijd zijn kracht en schoonheid behoud? Dat is de kern van de 15e editie van de KNB MasterClass Baksteen.
Tijdens de MasterClass zal een enthousiast trio van ware meesters in de baksteenarchitectuur hun actuele kennis en ervaring delen. Iedere architect doet dat vanuit zijn eigen visie, ontwerphandschrift en routine.
Naast de ontwerpaspecten komen ook de gebruikte uitvoeringstechnieken van de besproken gevels aan de orde. Tevens wordt teruggekeken op eerder gerealiseerd werk. Hoe staan de gebouwen en gevels er nu bij, zijn de verwachtingen uitgekomen en welke lessen zijn daar uit te trekken? Aansluitend aan de MasterClass volgt een rondleiding door de in 2017 opgeleverde BOLO, school en woningen te Amsterdam naar ontwerp van Marlies Rohmer.
Over de sprekers
Bart van Kampen studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit Delft. Sinds 2015 is hij met veel liefde voor het vak een van de jonge nieuwe partners in architectenbureau DeZwarteHond. De sinds 1985 opgebouwde projectenportfolio van dat het bureau is omvangrijk en toont op onderdelen als een baksteencatalogus. DeZwarteHond heeft de naam in haar ontwerpen tot het uiterste te gaan en dat heeft geresulteerd in een rijke portfolio prijswinnende projecten waaronder de architectuurprijs van Apeldoorn en de Rotterdamse publieksprijs. Het meest recente voorbeeld is het Groningse woningbouwproject Agaathof. Dat werd bekroond met Beste Gebouw van 2016 in de categorie ‘Particuliere woonbeleving’.
Marlies Rohmer houdt al dertig jaar van bouwen in baksteen: woningbouw, scholen, moskeeën, zorggebouwen en andere utilitaire gebouwen die prachtig geornamenteerd zijn. Met slimme en efficiënte technieken wordt een prachtige huid om een flexibel skelet gemaakt. Het dessin, het ritme en het patroon is steeds anders. Zij is ook auteur van twee boeken, waaronder What Happened To My Buildings. Daarvoor ging zij terug naar een groot aantal van haar oude projecten uit de afgelopen 25 jaar. Ze onderzoekt of haar gebouwen ‘werken’ en vooral ook wat er fout is gegaan. Haar bureau won vele prijzen en heeft zowel nationaal als internationaal bewezen om met kennis en ervaring ruimtelijke, zorgvuldige en gelaagde architectuur te kunnen realiseren.
Jan Peter Wingender studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven en het Berlage Instituut Amsterdam. Vier jaar lang was hij hoofd van de architectuuropleiding van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. In 2016 publiceerde hij het boek ‘Brick, An Exacting Material’, als resultaat van zijn onderzoek als lector aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. Een handboek met inzichten en inspiratie voor de toepassing van baksteen in de hedendaagse architectuur. Hij is partner in het bureau Office Winhov, dat zich richt op complexe stedelijke woningbouwprojecten, gemengde bouwcomplexen en civiele programma’s. Uitgangspunt is realisatie van architectuur die de tijd doorstaat en gebouwen die dankzij hun bruikbaarheid, soliditeit en duurzaamheid hun relevantie behouden.
Programma
De MasterClass vindt plaats op 28 september 2017 en start om 12.30 uur. Het programma wordt begin september via de website van KNB bekend gemaakt.
De kosten voor de deelname bedraagt €45,-. Inschrijven kan via de website van KNB. De masterclass is alleen bedoeld voor architecten. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt!