Ga naar hoofdinhoud

Mega-impuls aan energiebesparing

in woningen en gebouwen

In 2020 is dertig procent energie bespaard in 2,4 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen. Dat spreken het kabinet en het bedrijfsleven vandaag af in het convenant ‘Meer met Minder’. Het convenant is erop gericht gebouweigenaren en huurders zo eenvoudig mogelijk en zonder hogere maandlasten energie te laten besparen. Dit jaar starten pilot-projecten voor tienduizend gebouwen. Meer met Minder is tot stand gekomen op initiatief van Platform EnergieTransitie Gebouwde Omgeving en de energie-, bouw- en installatiebranche.

Grondig aanpakken
Veel huizenbezitters en ondernemers nemen nog niet de moeite om energiebesparende maatregelen te treffen. ‘Meer met Minder’ wil daar verandering in brengen door het makkelijk en aantrekkelijk te maken energiebesparing in één keer grondig aan te pakken. Gebouweigenaren die meedoen met Meer met Minder krijgen een pakket van voordeelmaatregelen. Bovendien krijgen ze maatwerkadvies en persoonlijke ondersteuning. Er komt een landelijke voorlichtingscampagne.

Pilots
In januari 2008 starten de eerste pilotprojecten. Dat moeten er dit jaar meer dan twintig worden. In de pilotprojecten zal de aanpak worden getest bij ongeveer tienduizend gebouwen. In het convenant is vastgelegd dat er tot en met 2011 ten minste vijfhonderdduizend gebouwen energiezuinig zijn gemaakt. In 2010 is er een evaluatiemoment. Dan moet Meer met Minder opgeschaald zijn naar twee- tot driehonderdduizend gebouwen per jaar.

Breed draagvlak
De ministers Vogelaar (Wonen Wijken en Integratie), Cramer (Ruimte en Milieu) en Van der Hoeven (EZ) tekenen vandaag het convenant, samen met EnergieNed, Bouwend Nederland, VME en UNETO-VNI. Andere organisaties worden opgeroepen zich aan te sluiten. De bedoeling is om een zo breed mogelijk draagvlak te krijgen en zoveel mogelijk gebouwen energiezuinig te maken.

Bron: Bouwend Nederland

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.