De onverkorte toepassing in de bouw van verzinkte spouwankers baart deskundigen zorg. In verband met de grote blootstelling aan vocht moeten spouwankers in Nederland altijd van roestvast-staal zijn. Dit is een van de conclusies uit de tweede bijeenkomst van het Kennisnetwerk Baksteenmetselwerk.
Dit platform van metselwerk-deskundigen – een initiatief van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten – is bedoeld om kennis en expertise binnen de baksteenketen, in het belang van de beroepspraktijk, te ontsluiten. In het netwerk zit de top aan deskundigheid op het gebied van baksteenmetselwerk, werkzaam binnen verschillende disciplines in de keten. Het thema van de laatste bijeenkomst was ‘metalen in de gevel’.
Schadegevallen
Het Kennisnetwerk metselwerk kwam tot haar bevinding op basis van een bespreking van schadegevallen uit de praktijk. De toepassing in de bouw van verzinkte spouwankers gaat nog steeds door, zo concludeerden de deskundigen bezorgd. De oorzaak: onvoldoende deskundigheid en ook het feit dat de verkoop van mindere kwaliteit spouwankers in Nederland niet verboden is.
Norm
De mening van de deskundigen in het Kennisnetwerk over spouwankers sluit aan bij de nieuwe juridisch-technische eisen, zoals die zijn gesteld in Eurocode 6 (met bijbehorende Nationale Bijlage). Deze zal met de invoering van het nieuwe Bouwbesluit per 1 januari 2012 van kracht worden. De huidige norm voor steenconstructies NEN 6790 was helaas niet duidelijk genoeg over dit onderwerp, stellen de deskundigen. Om verandering in de situatie te brengen is het Kennisnetwerk van mening dat altijd het gebruik van RVS-spouwankers in bestekteksten moet worden opgenomen en de informatievoorziening in de keten over dit onderwerp voor verbetering vatbaar is.
Aandacht in ontwerpfase
Het Kennisnetwerk vraagt verder aandacht voor de noodzaak om al in de ontwerpfase rekening te houden met de verankering van gevelmetselwerk aan de achterliggende constructie. Er lijkt namelijk een toename van bouwprojecten waarbij dat niet is gedaan. Oplossingen moeten dan tijdens de bouw worden bedacht. De metselwerkdeskundigen doen een oproep aan de producenten van geveldragers om hun systemen beter af te stemmen op de gebruikelijke maattoleranties in de bouw. Nu moeten op de bouw te vaak kunstgrepen worden uitgevoerd om de producten passend aangebracht te krijgen.
In de bijeenkomst van het netwerk is ook in dat verband het belang van goede kennis van geveltechniek en bouwfysica nog eens onderstreept. In de praktijk zijn er tal van problemen op het gebied van thermische isolatie en waterdichtheid, waaruit blijkt dat de invloed van details vaak wordt onderschat.
@Sander
Wat jij schrijft gaat in nogal wat gevallen zo, maar als een goed bouwkundig of architectenbureau, die zich ook bezig houden met bouwkundige kwaliteit (niet alleen vormgeving dus) van de opdrachtgever de opdracht krijgen om een kwalitatief goed gebouw neer te zetten, dan kan deze in een contract, zijnde de technische omschrijving, op de tekening, of bestek gewoon aangeven welke kwaliteit ankers er in komen, en als er aan dat werk in uitvoering ook nog een opzichter is gekoppeld, die ook het verschil ziet en weet van de ankers, dan is het spelletje zoals jij schrijft om zeep geholpen, maakt voor de concurentie ook niks uit, want ze krijgen allemaal diezelfde eisen voor als ze prijs moeten opgeven, maar ja, de opdrachtgever moet daar wel wat poen voor over hebben, en uit ervaring weet ik, dat ze bij zo’n offerte van een architectenbureau vaak gaan zuchten en steunen, wat heb ik ervoor?, alleen maar een pak papier, voor zoveel geld, (kan me daar wel wat bij voor stellen vanuit hun gedachte)en het dan zelf wel een beetje gaan regelen met die aannemer, onder het mom van die heeft toch ook zijn verantwoordelijkheid, enz., enz. en dat wordt wel een stuk goedkoper, althans dat denkt ie, en zo gaat het dan, bij de 1 zal het nog redelijk gaan, maar veelal in deze tijd gaat het zoals jij schrijft alleen nog maar om de meters, en na mij de zonvloed denkt men dan.
ik ben metselaar ik vroeg me altijd al af waarom er geen rvs spouwankers zijn of worden gebruikt.
punt 1 rvs is duurder
2 er het gaat alleen nog maar om de meter’s
3 het verschil zie je toch haast niet.
4 en glaswol isolatie dan tegen de tijd dat het anker weg is geroest is de isolatie ook weg of verzakt.
het licht gewoon aan de tijd’s druk als je begint met een bouw had het eigenlijk al klaar moeten zijn.
en wie de goedkoopste is mag het maken dan word er vaak op spouwankers bespaart.
groeten de metselaar
In het kennisnetwerk zitten relatief veel bureaus die juist de problemen in de praktijk met spouwankers hebben aangetroffen. Uiteraard heeft de mate waarin de gevel nat wordt invloed op de snelheid van corrosievorming van de spouwankers. Die treedt overigens meestal op tpv de achterkant van buitenspouwblad dus op de scheiding met de luchtspouw. Daar loopt ook het water bij doorslag naar beneden toe en blijft het langst nat. Verder is het verhaal dat er vroegen een stof in de metselmortel zat die het metaal min of meer beschermde tegen corrosie. Dit is tegenwoordig niet meer het geval en ook niet meer toegestaan.
Ik denk dat Jacques met zijn reactie hoe of hij dat ziet toch de plank een beetje aan het mis slaan is, en wel om het volgende; Hij rekent nog teveel met een goed geventileerde spouw, maar helaas, die bestaat tegenwoordig niet echt meer, want vroeger waarop hij doelt de jaren 60/70 gebouwen, daar werden s’najaars en s’winters de spouwen enigszins warm gestookt van binnen uit, en dan gaat die lucht dus van zelf stijgen, en gaat er via de open stoot voegen uit, en heb je dus goede ventilatie, dat heb je nu niet meer, want die spouw is daar voor te goed geisoleerd, wordt niet warm daardoor, en dan ook geen trek, en daarom zijn de tegenwoordige spouwen vaak veel vochtiger.
Dan lees ik op het eind van zijn reactie nog dat dit moet worden afgestemd door de bouwmeester, wie is deze hedendaagse bouwmeester nog, die dit allemaal maar eventjes moet weten?, die bestaat denk ik niet meer, proefondervindelijk, met scha en schande, en dat soort zaken komt men tot die inzichten, en je kunt natuurlijk voor beter materiaal zoals RVS kiezen, dan weet je met wat meer zekerheid dat het wel goed zit, en nog een bijkomend voordeel van die RVS ankers, de EPC wordt er ook nog wat beter van als je ze invoerd in het reken programma, zal wel iets met de geleiding te maken hebben, en bij veel metselwerk heb je nogal wat ankers, dus het telt wel.
Ik ben het oneens met Jacques.
Wij hebben bij een aantal complexen van rond 1970 onderzoek gedaan naar de constructieve veilgheid van het gevelmetselwerk. Gebleken is dat er vrijwel altijd gebreken zijn, ook roestvorming.
Bouw- en Woningtoezicht van Den Haag kan dat bevestigen.
De deskundigen hebben het over een grote blootstelling aan vocht op de spouwankers?
Er zal altijd wel wat vocht in een spouw voorkomen, maar in een goed geventileerde spouw, ventileert dit vocht er weer uit. Deze deskundigen kunnen ook eens de proef op de som nemen, in bestaande bouw van de jaren 60 / 70 te gaan kijken. Als je onderzoek doet kijk dan ook terug in de tijd van voor de spouwmuurisolatie, dan zul je zien dat er niets mis is met verzinkte-spouwankers.
En zal tot een verbazend conclusie komen.
In bijzondere gevallen en locaties, kan het wellicht beter zijn om RVS of zelfs Koperen spouwankers te gebruiken. Daarnaast kan men spouwmuurisolatie toepassen, maar behoud voldoende ventilatie in de spouw, en zorg voor een goede afwatering van doorslagwater.
De samenstelling, van de toe te passen materialen zal in het voor ontwerp goed op elkaar moeten worden afgestemd.
Je kunt niet ongelimiteerd materialen aan elkaar koppelen.Ook hier een juiste afstemming. De taak van de Bouwmeester.
Een zinklaag van minimaal 940 g/m2 is volgens de huidige inzichten een hoeveelheid die niet op een spouwanker aangebracht kan worden. Wanneer dat op een gegeven moment wel kan voldoet het wel. Het kennisnetwerk wil vooral een signaal afgeven dat de huidie kwaliteit verzinkte spouwankers niet voldoen en niet gebruikt zouden moeten worden.
Norm
De mening van de deskundigen in het Kennisnetwerk over spouwankers sluit aan bij de nieuwe juridisch-technische eisen, zoals die zijn gesteld in Eurocode 6 (met bijbehorende Nationale Bijlage).
============================================
Dit hier bovenstaande staat zo in het artikel, en dat kan ik toch niet helemaal goed volgen want het kennisnetwerk wil zoals ze verder schrijven altijd RVS ankers in de spouw voor schrijven, maar bijlage C van die eurocode 6 geeft echter de mogelijkheid om verzinkte spouwankers toe te passen, ze moeten dan wel voldoen aan een aangebrachte zinklaag van 940 gr/m2, deze schijnen nog niet in de handel voor te komen, maar als een fabrikant straks de kunst verstaat om deze wel te kunnen maken, dan zou het dus kunnen, wat blijft er dan nog over van het verhaal van die kenniscommissie, die stelt dat hun mening zo goed aansluit bij de eurocode 6 met nationale bijlage??