In Diergaarde Blijdorp staat vanaf 24 september de mock-up die hoort bij Stichting Innovatieprogramma Dutch Windwheel. Idee erachter is om aan belangstellenden het ‘smart building as a service’ nader toe te lichten. De Mock-up geeft een blik op een mogelijke manier van wonen in de toekomst. De ruimte zit vol met diensten.
Het afgelopen jaar maakten het Dutch Windwheel Consortium samen met partners uit het Windwheel Innovatieprogramma en met elf MKB’ers een slimme, circulaire en flexibele kantoor, hotel- en woonruimte. Hierbij werken bedrijven uit de interieurbranche samen met technologiebedrijven die gespecialiseerd zijn in sensoren en ICT.
Vanuit de Fieldlab-regeling van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag én in samenwerking met de gemeente Rotterdam is de totstandkoming van de mock-up mede mogelijke gemaakt. Vanuit het Fieldlab hebben de overheden de ontwikkeling van dit Rotterdamse icoon voor energietransitie en technologische innovatie kunnen versnellen.
Innovatieproject
De opening van de Mock-up is de officiële afronding van het Fieldlab innovatieproject. Aan de door de IPC partners gedefinieerde innovaties wordt in het komende jaar doorgewerkt. De geïmplementeerde huidige stand van de innovaties zullen worden getest en verbeterd.
In 2015 presenteerde The Dutch Windwheel Corporation de plannen voor een volledig duurzaam iconisch gebouw. Nu, vier jaar later, nodigen de Stichting Innovatieprogramma Dutch Windwheel en haar partners belangstellenden uit om de mock-up en haar ‘smart building as a service’ innovaties zelf te gaan zien in Blijdorp. Er wordt getoond welke oplossingen de Dutch Windwheel gaat integreren in het gebouw én er worden innovaties – zoals een klimaatgevel en energieleverende gevel – getest op toekomstbestendigheid.
Toekomstgerichte architectuur
De mock-up meet 7,5 x 7,5 meter. Toch zal een bezoek voor iedereen die geïnteresseerd is in toekomstgerichte architectuur en toekomstbestendig bouwen een interessante ervaring zijn. Architectenbureau Doepel Strijkers en haar partners keken namelijk verder dan de vormgeving én verder dan de energetische prestaties.
De mock-up is gebouwd van een biobased flexibel houten bouwsysteem. Doel was om een gezonde omgeving te creëren en circulair te bouwen. Daarom zijn bijvoorbeeld in de vloeropbouw installaties flexibel geïntegreerd in een papieren honingraat ondervloersysteem. Daarnaast is er een circulair watersysteem met groenvoorziening in een klimaatzone gekoppeld aan een helofytenfilter.
Smart sensoring & control
Twee onderzoeksrichtingen zijn uitgewerkt. De eerste is ‘smart sensoring & control.’ Door steeds data te verzamelen, worden de energetische prestaties van het gebouw verbeterd. Dit gebeurt onder meer door energie- en data-opwekkende ramen, energieleverende tegels, lamellen die zorgen voor extra energieopwekking achter het glas én door lamellen die als zonwering met de zon meedraaien. De sensoren maken deel uit van een sensornetwerk waarmee het binnenklimaat wordt gemonitord en gecontroleerd.
Interior as a service
Daarnaast leveren zij informatie aan een digitaal interactief platform om voor het gebouw en de gebruikers een ideale werkomgeving te realiseren. De tweede onderzoeksrichting was ‘interior as a service’. Hierbij blijven producten het eigendom van de leverancier en wordt alleen betaald voor het gebruik. Binnen dit cluster worden materiaalinnovaties verkend. Denk aan een lichtgewicht koolstofvezel plafondsysteem, een sanitaire unit van luchtzuiverend materiaal met geïntegreerde sensoren én wanden en objecten opgebouwd uit een circulair modulair 3D-clicksysteem, zodat in de toekomst interieuraanpassingen eenvoudig kunnen worden gemaakt.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2019/09/DutchWindwheel-pano-landmark-960x381.jpg)