Koloniewoningen in houtskeletbouw moeten verloren gegane karakteristieke woningen in het Drenthse Wilhelminaoord op oorspronkelijke locaties vervangen. De 64 huisjes die de gemeente Westerveld wil bouwen, moeten bijdragen aan het herstel van het oorspronkelijke beeld van het koloniale landschap.
Aan het begin van de negentiende eeuw werden voor de kansarme bevolking uit de grote steden de kale Drentse zandgronden ontgonnen en volgens vaste patronen paden en lanen aangelegd. Hieraan lagen op vaste afstand van elkaar de typerende koloniewoningen, met daartussen faciliterende gebouwen die met elkaar een duidelijke hiërarchie en structuur laten zien.
Energiezuinig
De woningen zullen herkenbaar zijn als koloniehuisjes, maar daar houdt de vergelijking met het verleden op. Het nieuwe koloniehuis met een vloeroppervlak van zo’n 80 m2 krijgt een eigentijdse en opvallende uitstraling. De huizen worden gebouwd volgens het houtskeletbouwprincipe, waarbij de muren deels in baksteen en deels in hout worden uitgevoerd om hoge isolatie waardes te kunnen realiseren.
Een installatie voor het gebruik van aardwarmte, gekoppeld aan een vloerverwarmingssyteem zorgt zomer en winter voor een optimaal binnenklimaat. De stroom die de warmtepomp nodig heeft om z’n werk te doen, kan geleverd worden door de zonnecelinstallatie.
Ook het warmwater wordt geleverd door zonnecollectoren. Zo is er geen gasaansluiting nodig en zijn de bewoners van deze zeer energiezuinige woningen nauwelijks afhankelijk van schommelende energieprijzen. Met een paar extra maatregelen kunnen de huizen ook zelfvoorzienend of energieterugleverend worden.
Elk jaar zullen 4 tot 6 woningen gerealiseerd worden en in 2018 zullen er 64 koloniehuizen staan. Het ontwerp is van B+O Architecten uit Meppel. Het koloniegebied Frederiksoord-Wilhelminaoord is in 2006 aangewezen als beschermd dorpsgebied.
Video
Bekijk een impressie van het kolonielandschap en een presentatie van de koloniewoning
Bron: DuurzaamGebouwd.nl