Particulieren Paul Bloemen en Liebje Paalman verbouwen een voormalige gemeentesecretariswoning in Driebergen tot energieneutraal en CO2-vrij huis. In augustus wordt het opgeleverd. De historie van de villa uit 1920 wordt in overleg met de monumentencommissie zo veel mogelijk in ere gehouden.
Isolatie
De enkelsteens muren zijn geïsoleerd, door eerst een laag leem aan te brengen, daarna houtvezelplaat (100mm). Vervolgens zijn leidingen voor wandverwarming geplaatst, ingebed in leem. De afwerklaag is ook van leem. “Alles is dampopen”, vertelt projectleider Liesbeth Wassenberg van Bouwvrouw. “Op die manier realiseren we een gezond binnenklimaat.”
Achter de oorspronkelijk kozijnen komen achterzetramen. De vloer is voorzien van lage temperatuurverwarming en geïsoleerd met glasgranulaat. Het dak is geïsoleerd met hennepplaten en de plafonds met vlasplaat. “Dat is heel buigzaam en dus handig met het oog op de installatieleidingen”, aldus Wassenberg.
Buffer
De serre wordt niet geïsoleerd, omdat dat in verband met allerlei hoeken en kleine vensters erg lastig bleek. Op advies van de monumentencommissie wordt dit een soort bufferruimte. De isolerende schil loopt dus tussen serre en de rest van het huis.
Achtergevel
In de gang aan de achterzijde van de villa bevonden zich veel oorspronkelijke details, die behouden zijn gebleven door de achtergevel aan de buitenkant te isoleren. Een aanbouw aan de achtergevel uit een latere periode bleek verzakt en wordt vervangen door een nieuwe.
Zonnepanelen
Energie wordt geleverd door een warmtepomp en zonnecollectoren en zonnepanelen. Met laatstgenoemde was de monumentencommissie het niet eens, ondanks dat ze aan de achterzijde op het dak worden geplaatst.
Op de website www.energieneutraalmonument.nl wordt verslag gedaan van het bouwproces. Ook is de stichting Duurzaam Renoveren van Historische Gebouwen opgericht, die als doel heeft opgedane kennis te delen.
(Foto: Bouwvrouw)