TNO heeft een nieuw proces ontwikkeld voor het produceren van een baksteen, waarbij geen extreem hoge temperaturen nodig zijn. Het productieproces van bakstenen bestaat normaliter uit het verhitten van klei tot 1000 à 1200 graden Celsius.
Het nieuwe proces maakt gebruik van een (alkali) activator, waarbij de nabehandelingstemperatuur ligt tussen de 20 en 50 graden Celsius. Dit levert een grote energiebesparing op voor de producent. Uit diverse door TNO uitgevoerde testen en monsters blijkt ook dat deze nieuwe productiemethode nieuwe mogelijkheden biedt voor de receptuur voor de stenen. Daarnaast zijn er nieuwe mogelijkheden op het gebied van textuur, sterkte, kleur en maatvastheid van de bakstenen. Zo kunnen er druksterktes worden behaald kunnen van circa 4 MPa (gemeten na 7 dagen) tot circa 20 MPa (gemeten na 28 dagen).
Voordelen bouwindustrie
De nieuwe technologie van TNO biedt naar eigen zeggen een aantal inherente voordelen voor de bouwindustrie. Het kennisinstituut noemt als voordelen van koudgebakken baksteen: een reductie van de productiekosten als gevolg van het verlagen van de energiekosten bij het bakken, de bijdrage aan een lagere CO2-uitstoot en productontwikkeling. Bij dit laatste wordt gebruikgemaakt van de mogelijkheden van het koud bakken. Denk aan extra strakke stenen of dunne gevelpanelen.
Een informatieblad is hier beschikbaar.
Bron: TNO
Ik vertrouw deze uitvinding niet. Gepubliceerd op 31-3-2015, daags voor 1 april…..
Weer een briljante ontdekking van TNO. Het zal inderdaad een hoop energie besparen als je de bakstenen niet eerst hoeft te verhitten. Goed gedaan.