Eigenaren van galerijflats moeten voor 1 juli 2017 een onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van de galerij- en balkonvloeren.
In 2011 is bij een flat in Leeuwarden een galerijvloer bezweken. Sindsdien is bij veel soortgelijke galerijflats al vrijwillig onderzoek uitgevoerd naar de galerijvloeren en balkons. Nog niet alle flatgebouwen zijn terdege onderzocht. Daarom stelt minister Blok voor Wonen en Rijksdienst per 1 januari 2016 een onderzoeksplicht in voor galerijflats. Dit staat in een wijziging van het Bouwbesluit 2012 die vandaag in de Staatscourant gepubliceerd is.
Balkonvloeren
Op basis van deze onderzoeksplicht moeten eigenaren van galerijflats een onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van de galerij- en balkonvloeren. Dit onderzoek moet voor 1 juli 2017 zijn uitgevoerd. Als uit het onderzoek blijkt dat de constructie onvoldoende is, dan zal de eigenaar van de flat maatregelen moeten nemen om alsnog te voldoen aan de constructieve veiligheidseisen van het Bouwbesluit 2012.
Gemeenten kunnen het onderzoeksrapport opvragen en handhavend optreden als niet wordt voldaan aan deze onderzoeksplicht.
Een vloer die niet voldoet aan de bouwbesluit van 2012 en niet eens meer aan de bouwbesluit van het de jaren 60 doen het gebouwd was wordt door de gemeente als veilig beschouwd mits je een waarschuwingsborden ophangt de maximaal aantal kilos per m2.
Wat is het doel van zo’n een bouwbesluit?
De gemeente verplicht je om geld uit te geven aan een onderzoek en als het gebouw niet voldoet aan de bouwbesluit 2012 en niet eens aan het bouwbesluit van 1960 wordt er verder niks mee gedaan.Is het gebouw in eens veilig omdat je een bordje plaatst met max 150 kg per m2?
Wanneer wordt een pand onveilig verklaard? want bij een betonijzer dunner dan 6 mm is dus niet het geval.
Weet iemand hoe je hiermee om moet gaan en wat kun je hier aan doen?