Zestien verdiepingen zijn er bovenop het Ter Meulen pand aan de Karel Doormanstraat in Rotterdam geplaatst. Dat kon door licht te bouwen en doordat twee nieuwe betonnen kernen ook de stabiliteit van de bestaande bouw overnemen. De woningen zijn als houtskeletbouw doos-in-doosconstructies in de staalconstructie gehangen, om voldoende geluidisolatie te realiseren.
De Karel Doorman is de nieuwe naam van de renovatie en optopping van het pand. De winkels in de kelder, op de begane grond plus entresol en op de eerste verdieping zijn al in gebruik genomen. De tweede verdieping is – met toevoeging van een tussenvloer – al gereed als parkeerruimte voor bewoners. Aan de appartementen daarboven wordt druk gewerkt. Medio 2012 zal ook dit deel worden opgeleverd, zo is de planning.
Renovatie en optopping
Het Ter Meulen pand (1950) is geen monument, maar wel een icoon voor Rotterdam, zo vonden architecten Marc Ibelings en Aat van Tilburg van Ibelings van Tilburg Architecten. Zij kozen in 2001 dan ook voor renovatie en optopping, in plaats van sloop en nieuwbouw. De optopping is volledig op de bestaande constructie geplaatst. Constructeur D3BN (nu DHV) gaf aan dat er tot 70 meter hoog kon worden gebouwd, mits een licht bouwsysteem werd toegepast. Die extra belasting was mogelijk door enerzijds de constructieve ruimte die er in het gebouw zat volgens de huidige rekenregels. Maar er werd vooral ruimte gevonden door de toevoeging van twee nieuwe betonnen stabiliteitskernen, op een eigen fundering.
Het complete verhaal staat in Bouwwereld #2. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.