Huurders en huiseigenaren zijn terughoudend met investeringen in energiebesparende maatregelen. Zij zijn niet overtuigd van de voordelen van energiebesparing en steken hun geld liever in comfortverbetering en uitstraling van hun woning. En voor eigenaren die wel willen investeren, blijkt de financiering vaak een struikelblok.
Moeizaam proces
Volgens corporaties en ontwikkelaars komt vooralsnog het doel om tot 2020 jaarlijks 300.000 woningen op te waarderen naar minimaal energielabel B niet in gevaar, maar verloopt het proces wel ‘moeizaam’. De corporaties en ontwikkelaars kwamen tot deze conclusie tijdens het recent gehouden rondetafelgesprek over energieneutraal bouwen, op initiatief van Xella Nederland.
Elk jaar 300.000 woningen opwaarderen
Autoriteiten uit verschillende segmenten van de bouw bogen zich tijdens het rondetafelgesprek over de haalbaarheid van energieneutrale bouw in 2020 en over het doel om tot 2020 jaarlijks 300.000 woningen op te waarderen naar minimaal energielabel B. Maria Molenaar, voorzitter Raad van Bestuur van Woonstad Rotterdam, is ervan overtuigd dat dit doel wordt gehaald. ‘Maar het kost veel moeite om de vereiste 70 procent van de huurders mee te krijgen. En dat geldt nog meer voor VVE’s,want die moeten zelf mee investeren.’
‘Energiebesparing niet sexy’
De rondetafeldeelnemers concluderen dat huurders en woningbezitters niet staan te springen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Zij zijn niet overtuigd van de voordelen van energiebesparing en steken hun geld liever in comfortverbetering en uitstraling van hun woning. ‘Energiebesparing is voor de meeste bewoners gewoon niet sexy’, vat Peter van der Have, commercieel-directeur van BAM Woningbouw Rotterdam samen. Daarnaast blijkt ook de financiering een struikelblok. ‘Kopers die willen investeren in energiebesparende maatregelen krijgen dat door strengere bancaire regels niet altijd gefinancierd’, weet Maria Molenaar.
Energiebesparing en comfortverbetering
Corporaties en ontwikkelaars proberen huurders en eigenaren over de streep te trekken met onder andere het gericht inzetten van subsidies en slimme renovatieconcepten. Deze laatste richten zich enerzijds op procesverbetering bijvoorbeeld ketenintegratie. Anderzijds op innovatieve bouwproducten zoals extra luchtig cellenbeton dat zowel isoleert als accumuleert. Peter van der Have van BAM: ‘Als je energiebesparende maatregelen combineert met comfortverbetering, worden bewoners vaak wel enthousiast.’ Ook Woonstad Rotterdam pakt de energiezuinige renovatie op deze wijze aan. Volgens Molenaar is het daarnaast belangrijk dat geld uit het Energiebesparingfonds beter wordt benut. ‘We moeten dat geld in projecten steken die een voorbeeld zijn en het vliegwiel op gang brengen. Alleen op die manier lukt het om grootschalig te renoveren.’
Volgens mij willen de energiemaatschappijen helemaal niet dat er energieneutrale woningen komen.
“Energiebesparen niet sexy? Misschien niet als je naar label B gaat, inderdaad. Maar een energiesprong naar energienota=0 is écht wel hot. Nederlandse bouwers behoren tot de Europese top om hun slimme oplossingen, en berekeningen tonen dat investeren zinvol is en – met die slimme oplossingen dus – een kloppende business case oplevert. Kijk maar op ikhebeenidee.nu.