De Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten heeft het oudste nog in gebruik zijnde gevelkozijn en de oudste buitendeur in Nederland gevonden. Zowel de deur uit circa 1300 als het kozijn uit 1473 bevinden zich in Limburg. Hout bewijst daarmee de meest duurzame grondstof te zijn die wordt gebruikt in de bouw.
De Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT) startte eind vorig jaar een zoektocht naar het oudste nog in gebruik zijnde gevelkozijn en de oudste buitendeur in Nederland. Om deze te vinden, werden inwoners van Nederland gevraagd welk gevelkozijn en welke buitendeur volgens hen het/de oudste is in Nederland. Stichting Houtresearch en de Universiteit van Wageningen voerden bij de aangemelde kozijnen en deuren houtanalyses uit om de leeftijd ervan zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen.
Oudste deur
De winnaar in de categorie oudste nog in gebruik zijnde buitendeur is een exemplaar uit circa 1300. Deze deur werd gevonden in een kasteel in Valkenburg, en doet dienst als toegangsdeur naar de gewelfkelder onder de toren van het kasteel. De eikenhouten deur is eenvoudig samengesteld uit horizontale en verticale planken, bijeengehouden met gesmede spijkers.
Oudste kozijn
Het oudste nog in gebruik zijnde gevelkozijn bevindt zich in Maastricht en stamt uit 1473 (zie foto). Het gaat hier om meerdere kozijnen van dezelfde leeftijd die naast elkaar in de gevel zitten. De eikenhouten kozijnen zijn zogeheten kruiskozijnen. Aan de binnenzijde voorzien van ‘kapelletjes’; versierselen aangebracht ter verfraaiing.
Kunststof
De NBvT is inmiddels een tweede zoektocht begonnen. Deze keer naar het oudste nog in gebruik zijnde kunststof kozijn en de oudste kunststof deur in Nederland. De bond is benieuwd hoe oud deze exemplaren zijn om een vergelijkende inschatting in levensduur te kunnen maken tussen het gebruik van de verschillende grondstoffen. Wie een tip heeft, kan die tot 1 juli per post toezenden ter attentie van de NBvT, Postbus 244, 1400 AA Bussum.