Woonzorgcomplex Nimmerdor in Grijpskerke bewijst dat passiefhuizen niet alleen te realiseren zijn met gekende bouwmethodes als houtskeletbouw of een casco met buitengevelisolatie en stucwerk. Ook met een traditionele spouwmuur is een gebouw dat voldoet aan de strenge eisen op het gebied van energiezuinigheid haalbaar.
Het wordt gebouwd op basis van het Keramisch Passiefconcept. Deze bouwmethode is ontwikkeld door isolatieproducent Recticel Insulation en baksteenfabrikant Wienerberger en al volop beproefd in België. “Het is een bouwvisie”, zegt Roland van der Hoek, commercieel manager bij Recticel Insulation. “Wij hebben de belangrijkste aspecten van het passiefhuis – luchtdicht bouwen, een goed geïsoleerde schil en optimale zonoriëntatie – gecombineerd met de eigenschappen van keramische bouwmaterialen: de goede accumulerende werking van stenen zorgt voor een goede vocht- en warmteregulatie.”
Project Nimmerdor is de Nederlandse primeur voor het bouwsysteem dat de bedenkers verder willen uitrollen in het land.
Opbouw
Het casco van Nimmerdor is voor een groot gedeelte gietbouw (de kopgevels, vloeren en binnenmuren), maar het binnenblad van de voor- en achtergevel is gebouwd met porotherm (PWS) stenen van 115 mm dik, die een kenmerkend onderdeel zijn van het Keramisch Passief concept. De stenen worden gefabriceerd in Oost-Duitsland en verlijmd tot wandelementen in Polen. De gaten voor de hijsogen en naden worden gedicht met flexibele PUR.
Tegen de binnenbladen – zowel die van beton als van PWS – komt een dik isolatiepakket: 2 x 120 mm harde isolatieplaten met een kern van polyurethaanschuim (Eurowall). Deze hebben een extreem lage lambdawaarde (0,023) en zijn dus sterk isolerend. De glanzende bekleding aan de buitenmuurzijde zorgt voor extra reflectie. De matte bekleding tegen de binnenmuur biedt extra bestendigheid tegen alkali (cement).
De naden tussen deze platen worden afgeplakt met tape (Rectitape) zodat een gesloten isolatieschil ontstaat. Vervolgens is er een luchtspouw van 50 mm en het buitenblad van rode baksteen (100 mm). Vochtregulerende folies die bij bouwen met houtskeletbouw elementen nodig zijn, hoeven niet te worden aangebracht. De dikte van de gevel is 505 mm.
Spouwankers
Een cruciaal punt bij een spouwmuur zijn de spouwankers. Die verbinden buiten- en binnenblad en zijn dus koudebruggen. Dat maakt een spouwmuur in eerste instantie misschien een minder logische optie voor een goed geïsoleerde schil. Daarbij moeten koudebruggen juist worden vermeden. De bij Nimmerdor toegepaste spouwankers zijn RVS inslagankers, ingekapseld in kunststof pluggen. “Bij RVS ankers is de koudebrugwerking al lager dan bij ankers van staal”, zegt Rob Wesel, technische man bij Recticel Insulation.
Vooraf wordt in de harde isolatielaag een gat geboord, waar de pluggen worden ingeslagen. De koudebrugwerking wordt niet geheel voorkomen, maar is acceptabel. Om de juiste constructieve sterkte te krijgen – het binnen- en buitenblad staan verder van elkaar af dan gebruikelijk – worden er 5 in plaats van 4 per vierkante meter toegepast.
Excursie
Het project in Grijpskerke behoort tot de zogenoemde Excellente Gebieden; door het rijk ondersteunde innovatieve projecten in Nederland. Op 13 oktober is er een excursie.
Meer in Bouwwereld 10. Vraag een gratis proefnummer aan.
@ Edwin,
Je haalt 2 begrippen door elkaar en dat is duurzaam en energiezuinig.
Die wanden gemaakt in Polen kunnen heel erg duurzaam zijn, want ze gaan op deze manier wel 70, 80, 100? jaar of nog langer mee, en dan mag je dit heel duurzaam noemen, zo hangt dat begrip namelijk in elkaar.
Nu het andere begrip, en dat is of dit zo energie zuinig is, dat is maar de vraag, die wanden komen in 1 grote vracht vanuit Polen, dat kost energie, maar als er elke dag een metselploeg vanuit Drente of Groningen naar de randstad moet reizen, om daar te metselen, hoe energiezuinig zou dat zijn??
En verder dit vrije handelsverkeer vanuit alle hoeken vanuit Europa, dat was toch zo goed voor ons, althans volgens al die politici, elk half verrot en half crimineel landje moest toch zo nodig deel uit maken van 1 europa, tja, dan krijg je ook dit.
Even iets anders, wellicht erg simpel gedacht maar stenen produceren in oost Duitsland, ergens in Polen daar prefab binnenspouwbladen van laten maken en vervolgens naar Nederland brengen is dit wel duurzaam ???? Hoeveel energie zuiniger is dit dan de wandjes in nederland op de bouwplaats metselen / verlijmen…
Even uit mijn hoofd heb je bij een dikkere spouw dan 160mm minstens 6 ankers/m2 nodig. Het definitieve aantal wordt bepaald door de leverancier en de constructeur. Dit is natuurlijk afhankelijk van de optredende (wind)belastingen op de gevel.
Voor de lezers die zich bezig houden met metselwerkconstructies berekenen, en daar adviezen voor geven de vraag; Klopt dit echt, dat je nu 5 i.pl.v. 4 spouwankers m2 nodig hebt om een spouw van 290 mm. te overbruggen, die dan ook 4 mm. zijn mag ik aannnemen?
Een tijdje geleden kwam ik ook een artikel in bouwwereld tegen, met toepassing van een grote spouw, maar daar vond men het toch wel nodig om een soort hoeklijnen tegen de binnenspouw aan te brengen, en daar de ankers tegen aan te brengen, daar men de spouw afstand van 290 mm. te groot vond voor de drukkracht op de buitenspouw.
Hoe zien de specialisten dit??