Om het elektriciteitsnet te kunnen ontlasten zouden warmtepompen op afstand uit en aan gezet moeten kunnen worden. Ingenieursbureau Witteveen+Bos pleit ervoor om zo’n killswitch binnen twee jaar verplicht te maken voor nieuwe (hybride) warmtepompen, zonnepanelen en laadpalen.
Het lukt netbeheerders niet om de snelle elektrificering van de energievoorziening bij te benen. Steeds vaker moeten netbeheerders ‘nee’ verkopen bij aanvragen voor elektrische aansluitingen, waardoor grote bouwprojecten niet door kunnen gaan, of flinke vertragingen oplopen.
Eén passende oplossing
Het verzwaren van het elektriciteitsnet gaat dus niet snel genoeg en ook prijsprikkels, waarmee consumenten worden verleid om het elektriciteitsgebruik te verplaatsen naar de goedkopere delen van de dag, werken volgens Witteveen+Bos niet voldoende. Het invoeren van een killswitch is daarmee een noodzakelijk kwaad geworden, stelt het ingenieursbureau. “Deze factoren in afweging nemend, blijft maar één passende oplossing overeind: de killswitch. Techniek waarmee netbeheerders in noodsituaties (hybride) warmtepompen tijdelijk uit kunnen schakelen.”
“Het leeuwendeel van ons laagspanningsnet is ontworpen op een gelijktijdige vermogensvraag van 1,5 kW per huishouden, terwijl duurzame tussenwoningen met elektrische kookplaat, laadpaal en hybride warmtepomp al snel 4 kW gelijktijdig vragen. Dan is een transformatorstation van 150 kW niet langer voldoende voor 100 tussenwoningen, maar voor maximaal 35 tussenwoningen. Kortom: een drievoudige belasting. Dit maakt stroomuitval door overbelasting in de hele buurt reëel”, aldus Witteveen+Bos.
Flinke verantwoordelijkheid
Het ingenieursbureau erkent dat er met zo’n aan/uit-schakelaar een flinke verantwoordelijkheid komt te rusten op de schouders van de netbeheerders, maar “deze invloed is als acceptabel te kwalificeren, afgezet tegen de absolute noodzaak om zo snel mogelijk grip te krijgen op het laagstroomnetwerk.”
Geen killswitch in slimme meter
In zekere zin blaast Witteveen+Bos met dit advies een oude discussie nieuw leven in. Want toen in 2012 de slimme meter geïntroduceerd werd, was die in eerste instantie voorzien van zo’n op afstand bestuurbare aan/uit-schakelaar. Maar in latere versies van de slimme meter werd deze schakelaar er uit gehaald, omdat de (maatschappelijke) kosten niet tegen de baten zouden opwegen.
Minister Henk Kamp vreesde namelijk onder meer dat zo’n killswitch misbruikt zou kunnen worden door hackers, en dat er weinig maatschappelijk draagvlak zou zijn voor een slimme meter als dat zou betekenen dat je energietoevoer afgeschakeld of dichtgeknepen zou kunnen worden.
Lees ook: