Door het weghalen van de steigers komt langzamerhand de nieuwbouw van hogeschool Windesheim in Zwolle te voorschijn. Dit gebouw is ontworpen door BroekBakema dat een gevel ontwierp die bestaat uit allemaal driehoeken glas. Het gevelbeeld doet denken aan een vakwerkligger, zij het in verticale richting.
Glasvezelversterkt polyester
Deze gevel is vanaf het begin gedacht in glasvezelversterkt polyester. Holland Composites uit Lelystad heeft twee mallen gemaakt van elk 12 meter lang en 3,6 meter breed. De twee elementen die zo worden geproduceerd worden in het werk op elkaar gestapeld tot één doorgaand gevelelement over de volle gebouwhoogte van 24 meter.
De gevel is volledig zelfdragend en steunt alleen in verticale richting af tegen de verdiepingsvloeren, om zo de winddruk af te voeren. Alle draagkracht zit in de verticale stijlen. De constructieve berekeningen hiervoor zijn uitgevoerd door bureau Solico uit Oosterhout.
Nu de steigers verdwijnen wordt de gevel zichtbaar
PIR-schuim
De elementen zijn volledig gevuld met PIR-schuim. Basiselementen daarvan worden in de juiste maat en hoeken gesneden en vervolgens ingepakt met glasvezelmatten en in de mal gelegd. De mal wordt afgedekt en onder vacuüm met hars geïnjecteerd. In dit geval is het element daarmee nog niet af. Gekozen is voor een nabehandeling met een zeer duurzame coating, die afkomstig is uit de offshore-industrie en 4 tot 6 x langer meegaat dan een gewone PU-coating. Het achteraf spuiten van het element biedt tevens de mogelijkheid om nog de laatste onvolkomenheden weg te werken.
De elementen worden in het werk voorzien van driehoekige ruiten, waarvan de voorzijde volledig vlak komt met het polyester element. De rand rondom het glas wordt volledig afgekit, met per hoek als extra nog een geschroefd anker. De elementen wegen overigens ongeveer 1200 kg per stuk, waarvan een groot deel voor rekening komt van de houtvezelcementplaat aan de binnenzijde van het element.
In de gevelelementen zijn draaiende delen geïntegreerd
Glasvezelversterkt polyester is een hoogwaardig materiaal dat middels variatie in harsen en vezelpercentage aan zeer verschillende eisen kan voldoen. Door de vezelversterking is de thermische uitzetting ook zeer beperkt. Holland Composites werkt met een vacuüminjectietechniek, waardoor een grote homogeniteit wordt bereikt en een hoge kwaliteit kan worden gegarandeerd. Ten opzichte van handmatig lamineren wordt ook een hogere vezeldichtheid (minder hars) bereikt, waardoor de sterkte toeneemt en het soortelijk gewicht afneemt.
Foto’s: Holland Composites en Henk Wind
De gevel van Windesheim wordt opgebouwd uit verticale elementen in de vorm van een vakwerk.
Elementen van PIR-schuim worden ingepakt in glasvezelmatten in de mal gelegd, die daarna wordt afgedekt en onder vacuüm met polyesterhars wordt geïnjecteerd.
Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbriefOntvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!