Volgens eigen zeggen zijn woningbouwcorporaties dol op de constructie. Op een simpele en snelle manier is zo een huurhuis te renoveren of levensloopbestendig te maken.
Badkamer als doos
“In opdracht van corporatie RWS in Goes bedacht architectenbureau Fierloos een component aan de gevel, waardoor de badkamer wordt vergroot. Bij de aanbesteding van dit werk gaf RWS aan dat betere alternatieven welkom waren. Wij waren hier al langer over aan het nadenken en kwamen met het idee de complete badkamer als een doos naar binnen te schuiven. Bijna dezelfde dag is de woning weer wind- en waterdicht”, legt bedrijfsleider Gilbert Heeg van Heijmans uit.
Na een jaar met een proefproject in Wemeldinge en producties in onder meer Kamperland en ‘s-Heer Arendskerke hield Heijmans het idee nog eens tegen het licht. Heeg: “Toen hebben we besloten het installatiewerk ook prefab te maken. Daarmee wordt de tijdwinst nog verder vergroot.”
Heijmans heeft inmiddels zo’n tweehonderd rugzakbadkamers aangelegd en bouwt er zeventig per jaar. Zes woningbouwcorporaties in Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden nemen ze af.
Ontwerp
Fierloos ontwerpt de buitenkanten van de badkamers. “Die laat het raam in de erker telkens verspringen en de buitenbekleding kan worden uitgevoerd in leisteen, zink of kunststof. En dat alles komt in diverse kleurvariaties. Het straatbeeld fleurt er van op. Overigens wil niet iedere bewoner onze badkamer, want de huurprijs gaat er wel door omhoog.”
Door de erker aan de etage ontstaat boven de voordeur een luifel. Heeg: ” Draai daar een lampje in en je voldoet aan het politiekeurmerk.”
Nationaal
In het derde jaar van de rugzakbadkamer gaat Heijmans nationaal de boer op met het concept. “We zijn momenteel in gesprek met corporaties in Amersfoort en Leiderdorp.” Dat leidde tot verder innovatief denken. Heeg: “Corporatie Maasdelta verhuurt in Spijkenisse en Hellevoetsluis kleine arbeiderswoningen. Wij laten onze doos daar door het dak zakken, waardoor je op de zolderverdieping je badkamer krijgt. Aan de buitenkant oogt dat als een dakkapel.”
Alle partijen hebben voordeel van Heijmans’ rugzak. Woningbouwcorporaties kunnen er hun veelal gedateerde woningbestand op eenvoudige wijze mee moderniseren, waarmee de noodzaak tot sloop en nieuwbouw verdwijnt.
Voor de huurder zit de winst in beperking van de overlast. Het totale werk duurt een week, het tochtige gat in de buitenmuur is binnen een dag weer dicht.Heeg: “En wij kunnen vrijwel alles in onze timmerfabriek, dus buiten alle weersinvloeden, bouwen.”
Bron: PZC.nl