Ga naar hoofdinhoud

Prefab dakopbouw biedt corporaties kansen

Prefab dakopbouwen kunnen de woningvoorraad van woningcorporaties duurzaam verbeteren en daarmee de tevredenheid van de gebruikers vergroten. Deze dakopbouwen komen ook goed van pas voor herontwikkeling van wijken en binnenstedelijke gebieden. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van Markteffect, gehouden onder honderd woningcorporaties.

Deze kansen blijken het grootst voor corporaties in stedelijke provincies en grotere corporaties met veel kleine huizen en met veel platte daken.Door het plaatsen van prefab dakopbouwen op bestaande woongebouwen en grondgebonden woningen, wordt de woning zonder grondkosten vergroot.

Geringe toepassing
64% Van de corporaties verwacht dat huurders ook daadwerkelijk behoefte hebben aan een vergroting van de woning. Daarnaast verwacht 49% dat huurders die interesse ook hebben in combinatie met een verhoging van de huur en nog eens 52% ziet mogelijkheden dat huurders zelf kunnen kiezen of ze aan een dergelijk project meedoen.

Toch wordt tot op heden door slechts een gering aantal corporaties een prefab dakopbouw toegepast. Van ‘onbekend maakt onbemind’ is hier geen sprake. Een ruime meerderheid (76%) is bekend met het systeembouwproduct ‘dakopbouw’. Wat is dan de oorzaak?

Vooroordelen
Uit het onderzoek blijkt dat vooral negatieve vooroordelen een grote rol spelen. Zo zou een dakopbouw niet onder architectuur gebouwd kunnen worden, worden vraagtekens geplaatst over de rentabiliteit van de investering en de technische kwaliteit. Vooral de aansluitingen van de oplossing.

“Niet nodig”, stelt directeur Paul Uppelschoten van Huybregts Systeembouw, onderdeel van VB Groep, een landelijke opererende onderneming op het gebied van Ontwikkelen, Bouwen en Beleggen en leverancier van innovatieve dakopbouwen. “De mogelijkheden van dakopbouwen zijn divers. Niet alleen qua afmeting en indeling maar ook in esthetisch opzicht en materialisatie.

Onze dakopbouwen worden onder architectuur ontworpen. Zo is elke dakopbouw aan te passen bij bestaande bouw, sluit naadloos aan qua aansluitingen en verhoogt zowel het wooncomfort als het rendement van de woning aanzienlijk. Gelijktijdig met het optoppen is het uitvoeren van onderhoud of verbeteringen aan het gebouw, een geschikte gelegenheid om daarmee ook de levensduur van bestaande panden te verlengen.”

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.