Ga naar hoofdinhoud

Van prefab woning tot modulair complex: de bijzonderste projecten

Prefab of modulair bouwen is niet meer weg te denken in de bouw, en zal de komende jaren als bouwmethode alleen maar vaker toegepast worden – vanwege onder meer het  tekort aan arbeidskrachten, de behoefte aan versnelling van de bouw en het vermijden van uitstoot op de bouwplaats. Bouwwereld heeft een flink aantal gebouwen beschreven waarin prefabricage is toegepast: van prefab woning tot modulair complex. Op deze pagina vind je de bijzonderste! Let wel: we vullen deze pagina regelmatig aan met nieuwe projectbeschrijvingen.

Juf Nienke: Maatwerk houtskeletbouwmodules 

Dat je met modulebouw een architectonisch en bouwtechnisch hoogstandje kunt realiseren toont woongebouw Juf Nienke op centrumeiland IJburg. Architectenbureaus SeARCH en RAU en constructeur Pieters Bouwtechniek ontwierpen een 15 meter hoge houten hoofddraagconstructie boven op een betonnen tafelconstructie, ingevuld met maatwerk houtskeletbouwmodules van Barli. 

Studio Schotanus: Houtbouwpakket voor prefab woning

Architect Judith Schotansus ontwierp een houten hoekhuis voor zichzelf en haar gezin. De constructie is gemaakt van cross laminated timber (CLT) . Het gehele huis is als één groot bouwpakket afgeleverd op de bouwkavel. Schotanus: “CLT was bij aanvang van dit project nog niet mainstream. Onze aannemer had al wel ervaring met prefab houtsystemen. Ook de houtimporteur had al veel parate kennis over de optimale houtkeuze en de afwerking.” Achter de buitengevel van de prefab woning zit een regulerend dampwerende folie en een prefab gevelisolatie met SlimFort. “Daardoor zijn de wanden relatief smal, wat prettig is vanwege het kleine perceel. Elke centimeter telt.” 

Het Dok: Prefab hoogbouw

Met een snelheid van één verdieping per week werden door Van Wijnen Amsterdam de drie woontorens van Het Dok op de Amsterdamse NDSM-werf (naar ontwerp van de Architekten Cie.) opgebouwd. Een prestatie van formaat. Door de goede voorbereiding, nauwkeurige onderlinge afstemming en strakke planning op de bouw kon de aannemer de voordelen van de prefab bouwmethode maximaal benutten. Het bouwbedrijf koos voor een prefab bouwmethode voor de woontorens met een betoncasco van producent Bestcon, bestaande uit prefab wanden en massieve voorgespannen breedplaatvloeren. Het systeem is door Bestcon speciaal ontwikkeld voor hoogbouw. De gevelelementen zijn volledig in prefab uitgevoerd door producent Hibex. 

Dijkhuisje: Prefab kalkhennep bouwsysteem

Het is een van de eerste projecten in Nederland die volledig is opgebouwd uit een kalkhennep prefab bouwsysteem: een biobased artist in residency gelegen aan een dijkje in Rotterdam. Voor architect Meintje Delisse van Bureau SLA een uitdaging in vele opzichten want het was de eerste keer dat ze werkte met dit biobased bouwsysteem. Het betreft een hsb-systeem waarbij het houten skelet wordt opgevuld met een geperst mengsel van gehakselde hennep en kalkmortel. Met deze hsb-elementen is de prefab woning in elkaar gezet. Delisse: “Het was een even spannend als leerzaam proces te bouwen en ontwerpen met een systeem dat we niet kenden. We moesten het letterlijk van de grond af aan leren kennen en toepassen.”

Het Havenhuis: Maatwerk dankzij modulaire opbouw

Voor een ingewikkeld en weinig gewild hoekperceel in het Havenkwartier in Deventer nam architectenbureau Hollands Zicht het initiatief een plan te ontwerpen met een modulaire opbouw dat vier maatwerkwoningen mogelijk maakt die wél aantrekkelijk zijn voor nieuwe bewoners. Die vormden samen een collectief en bewonen nu Het Havenhuis, in woningen die om elkaar heen kronkelen. Bewoners konden kiezen voor extra modules om het huis aan te passen aan hun eigen wensen.

Foods Innovation Centre: Veel prefab vanwege korte bouwtijd 

Hoe bouw je een multifunctionele researchomgeving voor duurzaam voedsel? Unilever legt de lat hoog met een open complex, gericht op interactie met wetenschappers en studenten: het Foods Innovation Centre, ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Vanwege de korte bouwtijd is gekozen voor veel prefab om op tijd met de afbouw te kunnen starten. Het atriumgebouw en de verbindingslaag zijn opgetrokken met een bouwsysteem dat bestaat uit vier prefab betonkernen voor de stabiliteit, waaraan een dragende staalconstructie is gekoppeld. Voor de 0,70 m verdiepte parkeergarage van 13.500 m2 onder het gehele gebouw en de pilotplant was prefab echter niet mogelijk. Daarom is het project in verschillende bouwstromen verdeeld.

Greenhuus: Prefab woning met slimme verbindingen

Conceptueel is Greenhuus het ideaalplaatje van circulair, biobased en zelfvoorzienend bouwen. De 31 opgeleverde recreatiewoningen in Zeeland bewijzen dat het concept daadwerkelijk levensvatbaar is. De huisjes zijn geconstrueerd door skeletbouwer DW Prefab (voorheen Topcasco). Veel verbindingen zijn ‘slim’ uitgevoerd of geschroefd. Bijvoorbeeld door binnenwandpanelen van een groef te voorzien, waardoor ze met veel minder schroeven in elkaar geschoven konden worden. Een aanpassing in de machine van DW Prefab maakte het mogelijk om schroeven in de verschillende onderdelen te schieten in plaats van spijkers.

Yotel: Hogere stapelbouwkunde

Een echte teamprestatie. Zo kun je de modulaire bouw van Yotel Amsterdam in de Buiksloterham gerust noemen. De ruimtebesparende kamers zijn snel en duurzaam gebouwd door een grondige voorbereiding van de bouwpartners. De hoteltorens van Yotel zijn met prefab modules gebouwd, maar het modulaire karakter mocht niet afleesbaar zijn in het gevelontwerp. Zo verspringen de ramen per verdieping ten opzichte van elkaar.

Koele Costa: Vérder gaan in de modulaire gedachte 

Het vernieuwde strandpaviljoen de Koele Costa moet elk jaar eenvoudig op- en afgebouwd kunnen worden en bestand zijn tegen het agressieve klimaat aan de kust. Modulair bouwer Jan Snel is voor dit project verder gegaan in de modulaire gedachte dan gebruikelijk. Huisvestingsadviseur Jan Verweij: “Modulair en tijdelijk bouwen zit in ons DNA, maar als een gebouw elk jaar weer opnieuw opgebouwd moet worden, ga je toch weer anders kijken naar het montageproces. Dat moet dan zo makkelijk mogelijk zijn.”

Dit artikel maakt deel uit van het Dossier Prefab

Houten prefab modules worden in Hengelo op hun plek gehesen.
Dossier

prefab

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.