Een methode om van enkel glas driebladige beglazing te maken, daarmee komt het Amerikaanse verf- en glasconcern PPG (oa. Sigma Coatings). Het Renovate-beglazingssysteem is een uitvinding van de Amerikaanse glasveredelaar J.E. Berkowits, een bedrijf dat al dealer was van PPG-glas.
Een bestaande enkelglasruit wordt aan de binnenzijde met behulp van een speciale coating en afdichtingskit en speciaal ontworpen afstandhouders vastgemaakt aan een dubbele beglazing. In wezen wordt dus ter plekke een driebladige beglazing gerealiseerd.
Markt
De overeenkomst tussen PPG en Berkowitz zou inhouden dat PPG het Renovate-systeem breed op de markt gaat zetten, naar aan te nemen eerst en vooral op de Noord-Amerikaanse markt.
Bron: Schildersvak.nl
Hoe zet je meer glas om als de nieuwbouw voor een groot deel weg valt?
Deze leverancier geeft daar dan het antwoord op, een dubbele ruit aan de enkele bestaande ruit bevestigen, en voila je hebt drie dubbel glas.
Ik heb het idee dat dit iets is voor de doe het zelf markt, in het weekend een beetje klooien aan het huis, en je zelf wijs maken dat je energie gaat besparen, want voor de professionele markt zie ik toch wel wat leeuwen en beren op de weg.
Ten eerste; Is die bestaande ruit, afhankelijk van zijn dikte, en uiteraard de afmeting hiervan sterk genoeg, om op deze manier er even 2 ruiten bij te krijgen, want die nieuwe dubbele ruit zit daar wel aan vast.
Ten tweede; op het moment dat ook de nodige draairamen hiervan voor zien moeten worden moeten deze ook sterk genoeg hiervoor zijn, want anders gaan die schranken, wie bepaalt dat? want als hierdoor later ongelukken gebeuren, bijv. een naar beneden vallend raam, wie is daar dan verantwoordelijk voor?
Ten derde; Het condens probleem wordt als ik het artikel lees dus behoorlijk naar de randen verplaatst, zowel bij de kozijnen als bij de ramen, want een goed detail heb ik hiervoor nergens kunnen vinden in die genoemde site.
Ten vierde; Hoe luchtdicht is nu die spouw tussen nieuwe en bestaande beglazing, als dit op de bouwplaats geplakt gaat worden, want je komt er dus niet meer bij, ook niet om schoon te maken, moet je overigens voor het plaatsen dus nog een keer heel goed doen, en het bij de randen ontstane condens zal daar ook gedeeltelijk achter komen, en dat neem je dan niet even weg, waar blijft dan dat vocht? en ook de randen van de bestaande ruiten van buitenaf moeten geheel dicht zijn.
Kortom, het lijkt zo simpel, maar als je er even beter naar kijkt, dan zie je nogal wat zaken die overwonnen moeten worden, en ik zie niet hoe je dat zomaar even doet, en voor welke bij komende kosten?
De enkele ruit eruit, en de sponningen en ramen aan passen voor dubbele beglazing, dan heb je gelijk een professionele oplossing, maar dat verkoopt voor die glasleverancier wat moeilijker.
De tijd zal leren hoe populair het gaat worden, en wat dan de problemen gaan worden.