Een deel van de voormalige Latijnse school in hartje Middelburg wordt momenteel gerestaureerd en herbestemd tot woon-werkgebouw. Bijzonder is dat dat wordt gedaan volgens de principes van passiefbouwen. Omdat er maar beperkt mag worden ingegrepen op de gevel van het rijksmonument, wordt aan de tuinzijde de binnenkant geïsoleerd.
Aan de straatzijde heeft opdrachtgever en architect Ben Westenburger (RDH Architecten Stedenbouwkundigen) toestemming gekregen van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten om juist wél de buitenkant te isoleren. Hierdoor verandert het aanzicht van de gevel van de straatzijde weliswaar, maar de binnenzijde van deze gevel is voorzien van oud tegelwerk uit 1922, dat nu bewaard blijft.
Schil
Belangrijk bij een passiefhuis is dat er een luchtdichte schil wordt gerealiseerd, omdat anders te veel warmte verloren gaat en zodoende moeilijk aan de strenge eisen voor passiefbouwen kan worden voldaan (maximaal 15 kWh/m² bruto per jaar voor ruimteverwarming). Gevolg voor het project in Middelburg is dat deze isolatielaag een aantal malen door de gevel heen loopt (van binnen naar buiten en andersom) en dat dragende binnenwanden zijn losgezaagd van de buitenmuren om koudebruggen te onderbreken. Nieuw aangebrachte staalconstructies zorgen voor stabiliteit.
Kap
Een belangrijke ingreep is onder meer dat een voormalige gang en binnenplaats voor fietsen overkapt wordt en dienst gaat doen als entree. Ook krijgt een deel van de school een kap met zinken dak. Het voormalige platte dak van dit gedeelte heeft plaatsgemaakt voor een betonvloer, zodat hier een extra woonlaag ontstaat.
Foto en video
Bekijk een aantal foto’s van dit project en een interview met architect Ben Westenburger.
Bekijk de video over deze restauratie: