Roterende wolkenkrabbers kunnen zorgen voor een optimale kamertemperatuur, doordat ze de verschillende seizoenen kunnen aanvoelen. Dat denkt de Italiaanse architect David Fisher, die de constructie bedacht. De eerste toren zou moeten verschijnen in Dubai en daarna ook in verschillende wereldsteden als New York en Parijs.
De afzonderlijke verdiepingen van de torens zullen in anderhalf uur tijd volledig rond een centrale as draaien, mogelijk gemaakt door krachtige windturbines onder elke etage. De windturbines zullen ook extra energie opwekken en door zonnepanelen op het dak wordt het gebouw compleet zelfvoorzienend.
Prefab
Fisher wil de wolkenkrabber prefab fabriceren, in een fabriek. Het gehele gebouw kan volgens hem, afgezien van de betonnen kern, gemaakt worden van geprefabriceerde eenheden die volledig afgewerkt aankomen op de bouwplaats, inclusief vloeren, waterleidingen en airconditioning.
De skyscrapers zullen volgens de architect ook bestand zijn tegen aardbevingen.
Video
Bekijk hieronder een video over de draaiende wolkenkrabbers.
Bron: De Standaard
Ben razend benieuwd hoe men dan omgaat met gas, water en licht. Dat je een elektra-aansluiting draaiend kunt maken is bekend (denk aan het neerklappende scherm van een laptop of een camera op een statief welke 360 graden kan draaien). Maar hoe gaat dat met water en gas? En daarbij: hoe lang gaat zo’n aansluiting/koppeling mee? Op zich een leuk concept, maar ik vraag me af hoe haalbaar zoiets is. In er in Dubai begonnen wordt snap ik wel, daar heeft men geld als water. Maar de rest van de wereld? Ik ben bang dat dit weer uitdraait op een niet-werkend hersenspinsel van iemand met te veel creativiteit en te weinig realiteitszin.
wat ik me afvraag is hoe bewoners de rotatie ervaren.
Het concept voor in Dubai bestaat zeker al minstens 5 jaar en is anders dan die hier te zien is. Dat concept had ovale (meer bladvormige) etages. Elke verdieping is 1 woning en worden in zessen aan de kern gehangen. De bewoners kunnen zelf de stand instellen. Het nut hiervan is dat de gevel er elke keer anders uitziet en de bewoner zelf zijn uitzicht en lichtinval kan bepalen. Tussen elke woning is een windturbine geplaatst.
Zo te zien aan de verdraaiingen levert het geen erg stabiel binnenklimaat op. De helft ligt nu pal op de zon en de andere helft op het noorden. Dus gelijktijdig verwarmen en koelen. Gewone buitenzonwering is een stuk effectiever.