Op verdiepingen in centrumgebieden is ruimte voor 70.000 extra woningen. Het beter benutten van verdiepingen kan daarmee een bijdrage leveren aan de oplossing van de woningnood in Nederland. Ruim 40.000 woningen zijn te realiseren op verdiepingen die nu al leeg staan. Ook kan ruimte worden vrijgespeeld door opslag van winkels efficiënter in te richten. Daarnaast stoten winkelketens steeds vaker verdiepingen af waardoor ruimte op de verdieping beschikbaar komt. Dit blijkt uit onderzoek van Stec Groep naar verdiepingen van winkels, horeca en dienstverlening in centrumgebieden.
Uit het onderzoek blijkt dat vooral op lege verdiepingen extra woningen zijn te realiseren. In totaal staan in circa 16.000 panden één of meerdere verdiepingen leeg. Wanneer deze worden omgebouwd zijn 41.500 woningen toe te voegen. Het gaat daarbij om projecten met één of enkele woningen tot meer dan twintig woningen in grootschalige objecten. Meestal zijn bouwkundige aanpassingen nodig zoals een aparte voordeur, trap of lift en het plaatsen van extra ramen.
Opslagruimte winkels
Verdiepingen zijn regelmatig ingericht als opslag voor de winkel. Door efficiëntere inrichting en reorganisatie van opslag zijn 12.000 woningen in te passen. Hiervoor wordt opslag op meerdere verdiepingen verplaatst naar één verdieping of de begane grond achter de winkel. Daarnaast kan via stadsdistributie de vraag naar opslag op locatie worden verkleind.
Winkelketens stoten verdiepingen af
Op middellange termijn kunnen nog eens 15.500 woningen worden gebouwd op verdiepingen doordat winkelketens deze afstoten of stoppen. Dit is het gevolg van een afnemende vraag naar winkelruimte. Wanneer ketens winkels sluiten wordt de verdieping vaak niet opnieuw verhuurd. Doordat de afgestoten verdiepingen vaak groot zijn, kunnen er hoge aantallen woningen worden gerealiseerd.
5.500 extra woningen op verdieping
Het ombouwen van verdiepingen naar woonruimte gebeurt steeds vaker. In de periode 2019-2022 zijn 5.500 nieuwe woningen toegevoegd. Vooral in middelgrote centra is de productie goed op stoom met een aandeel van 55% van het totaal. Dit is goed verklaarbaar omdat de leegstandsproblematiek hier het grootst is. Vooral in Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland zijn veel woningen op verdiepingen gerealiseerd.
Wonen op verdieping aantrekkelijk
Het beter benutten van verdiepingen heeft naast extra woningen ook andere positieve effecten. Ten eerste gaat het vaak hand in hand met opwaardering van gevels en daarmee een attractief straatbeeld voor bezoekers van centrumgebieden. Ten tweede creëert de aanpak mogelijkheden voor eigenaren om de huur in de plint te verlagen door extra huurinkomsten uit de verdiepingen. Hierdoor ontstaan kansen in de plint voor startende ondernemers of maatschappelijke voorzieningen. Ten derde is het vanuit investeringsoogpunt in de huidige woningmarkt aantrekkelijk voor de eigenaar.
Lees ook: