Ga naar hoofdinhoud

Aardschokken opvangen met DonutSystem

Het bedrijf Waddenland BV uit Lauwersoog heeft een manier bedacht om schade door aardbevingen te voorkomen: het DonutSystem. Het systeem vangt trillingen en schokken op en kan daarmee schade voorkomen.

Toepassing

Het systeem is onlangs voor het eerst toegepast onder een 18e-eeuwse boerderij op het Hogeland in Groningen. Ook is begin april in Bedum begonnen met de bouw van de eerste woningen met DonutSystem door bouwbedrijf Plegt-Vos. Deze woningen kunnen schokken opvangen tot 5.0 op de Schaal van Richter. De woningen worden onderdeel van het NAM/TNO meetnetwerk zodat er ook praktijkmetingen komen over de exacte aardschokbestendigheid. 

Flexibele fundering

Het DonutSystem kenmerkt zich door flexibiliteit, zowel verticaal als horizontaal. Het systeem wordt verwerkt in de fundering, vangt schokken op en dempt deze. Het gebouw zelf kan daardoor meebewegen met de schokken. Ingenieursbureau Goudstikker-de Vries heeft het DonutSystem tot op detail doorgerekend.

Eenvoudig toe te passen

Pieter de Bruin van Waddenland is jaren bezig geweest met het bedenken en doorontwikkelen van een betaalbaar systeem om gebouwen te beschermen tegen aardbevingen en verzakkingen. Het DonutSystem kan op grote schaal en relatief eenvoudig bij nieuwbouw en onder bestaande, slecht gefundeerde woningen en gebouwen worden toegepast, meestal zonder dat de bewoners hun huis uit hoeven. Zowel vanuit inwoners uit het aardschokgebied als vanuit de overheid en de NAM is al interesse getoond in het systeem.

Later dit jaar verschijnt in het blad Bouwwereld een uitgebreid artikel over het DonutSystem. 

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

2 reacties op “Aardschokken opvangen met DonutSystem

  • Ik neem aan, dat er bij de bouw metselwerk wordt toegepast.
    Dat is een stijf systeem.
    Je zou dat op kunnen vangen door weer metselkalk te gebruiken, i.p.v. cement.

  • Interessant artikel voor grondgebonden woningen. Maar hoe zit het met overige complexen.

    En als woningen zijn onderheidt lijkt me dit anders dan op staal gefundeerde woningen. Hoe zit dat dan? Voornamelijk woningen in serie aaneengesloten.

    Welke onderhoudsverplichtingen komen om de hoek? En hoe zit het met een te hoge grondwaterstand?

    Kortom wij volgen graag de ontwikkelingen hieromtrent. Interessante ontwikkeling!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.