De traditionele bouw zorgt voor een grote hoeveelheid bouwafval en CO2 uitstoot. Er zijn steeds meer innovatieve manieren om materialen en afval opnieuw te gebruiken. Hierover zal Vincent Gruis (Hoogleraar TU Delft) vertellen tijdens de online stadslezing van het ArchitectuurPunt Zoetermeer op 25 mei 2021. Paddy Sieuwerts (architect, cepezed) laat voorbeelden zien van gebouwen die als een ‘bouwpakket’ in elkaar gezet worden en bovendien demontabel zijn.
Bouwmaterialen opnieuw gebruiken
Maar liefst 35 procent van het afval in Nederland is bouw- en sloopafval. Het is duurzaam om bouwmaterialen opnieuw te gebruiken, circulair bouwen. Een gebouw is circulair als bij de bouw en het beheer voorraden in een gesloten kringloop worden gehouden. Zonder schadelijke uitstoot naar lucht, water en bodem. De productie van cement voor bijvoorbeeld beton, veroorzaakt naar schatting acht procent van de CO2 die de mensheid wereldwijd uitstoot. Sinds kort kan betonpuin gerecycled worden, waarbij een groot deel van het cement opnieuw gebruikt wordt.
Gebouw als bouwpakket
Circulair bouwen gaat verder dan het gebruiken van oude materialen. The green house van cepezed is een tijdelijk horeca paviljoen in Utrecht. Het kan helemaal uit elkaar gehaald worden en ergens anders worden opgebouwd. Dat betekent een heel andere manier van bouwen dan de traditionele manier. Voor hun eigen architectenbureau ontwikkelde cepezed een circulair kantoor, dat ook weer helemaal uit elkaar gehaald kan worden. Zodat de materialen opnieuw gebruikt kunnen worden, Bouwdeel D(emontabel).
Het ArchitectuurPunt biedt in samenwerking met de bibliotheek Zoetermeer de lezing online aan, via een livestream. Het is hierbij mogelijk online vragen te stellen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via deze link.
Lees ook: