Ga naar hoofdinhoud

Steeds meer toepassing van betonkernactivering

Steeds meer opdrachtgevers besluiten voor toepassing van betonkernactivering (BKA). Architectenbureaus hebben op dit moment 18% meer BKA-projecten (gerekend in m2) in voorbereiding dan een jaar geleden. Betonkernactivering is vooral trek voor gebouwen voor de gezondheidszorg (22%) en onderwijsgebouwen met 14%.

Dat concludeert het Cement&BetonCentrum, op basis van marktonderzoek naar toepassing van BKA in utiliteitsbouw. Vergeleken bij de toename in zorg en onderwijs blijft de BKA-toepassing in kantoorgebouwen achter, met slechts 6%.

Thermisch comfort
Opmerkelijk is dat thermisch comfort een belangrijker argument wordt genoemd dan energiebesparing. Desondanks geeft een ruime meerderheid van de architectenbureaus aan dat BKA in hun projecten in hoge mate bijdraagt aan energiebesparing. Door het activeren van de thermische massa van beton kan in veel gevallen worden afgezien van energieverslindende koelinstallaties.

BKA wordt nu in 12% van de utiliteitsbouw (kantoren, gezondheidszorg en onderwijs) toegepast. Er ligt dus nog een enorm potentieel aan energiebesparing ‘voor het oprapen’, door in het ontwerpstadium te kiezen voor BKA. De doelstelling van de overheid tot drastische beperking van het energiegebruik in gebouwen kan in feite niet worden bereikt zonder betonkernactivering.

Ontwikkeling
De voortgaande acceptatie van BKA past in de trend dat beton niet louter als constructief bouwmateriaal wordt gebruikt. Steeds vaker ontstaat een integratie van architectuur, constructie en installatie. Dit stimuleert verdere materiaal- en productontwikkeling. Zo is recent de akoestische breedplaatvloer met BKA ontwikkeld. In deze vloerplaat is een delicaat evenwicht bereikt tussen esthetica en akoestiek.

Door een onderlaag van zeer poreus beton kan deze vloer voor een deel de akoestische problematiek oplossen die ontstaat door het achterwege laten van verlaagde akoestische plafonds, wat een voorwaarde is voor BKA. Het eerste project waar dit met succes is toegepast is het Plant-gebouw, het nieuwe researchcentrum voor de Wageningse Universiteit (zie foto).

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.