Vanaf volgend jaar kan er in de Enci-groeve worden afgedaald via een steile trap. Bovenop de Sint-Pietersberg in Maastricht komt de Luikerwegtrap, een steile trap met 200 treden. De trap is 40 meter hoog en wordt gebouwd met twee verschillende methoden: beton en staal. De trap is een ontwerp van Rademacher & de Vries Architecten uit Amsterdam en Zürich.
De trap maakt onderdeel uit van de transformatie van het Enci-terrein tot een gebied dat ruimte moet gaan bieden aan natuurbeleving en recreatie. Deze maand wordt begonnen met de werkzaamheden die duren tot medio 2015. In de winter van 2014 kunnen wandelaars al bovenop de Sint-Pietersberg een schuine helling naar beneden zien ontstaan op de plek waar de trap gebouwd wordt.
Vanaf het plateau van de St.-Pietersberg vormt het bovenste deel van de trap een entree naar de groeve. Tijdens het tweede deel van de trap met een afdaling van 17 meter kunnen bezoekers op verschillende zitplekken rusten en genieten van de omgeving. Het laatste deel van de afdaling, 20 meter is iets steiler en loopt parallel aan de mergelwand tot aan de ingang van een ondergrondse mergelgang. Via een pad loop je door de groeve richting natuurbad en overgangszone.
Bouwmethoden beton en staal
Door de veranderende samenstelling van de ondergrond wordt de trap gebouwd met twee verschillende methoden. Het bovenste deel van de trap, dat zich in de dekgrond bevindt, wordt uitgevoerd in beton. Dit deel wordt diep in de grond verankerd waardoor de trap één geheel wordt met de helling. Aangekomen op het mergelpakket verandert de constructie van beton naar staal. De stalen constructie wordt in de dragende mergelwand verankerd en daalt langs de groevewand naar beneden. Langs de gehele trap komen relingen. Het uitzichtpunt dat bij de trap wordt gerealiseerd is spectaculair. Het langwerpige, in staal uitgevoerde platform bevindt zich 40 meter boven de bodem van de groeve. Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied is de opdrachtgever van de trap en de projectleiding van de bouw is in handen van Natuurmonumenten.
Beeld: Ontwerp Rademacher & de Vries Architecten (Amsterdam en Zurich)
Mensen met hoogtevrees zullen deze trap niet gaan gebruiken.
Ach, overal doppen insteken vanwege hondenbezoek? Wel wat arbeidsintensief. Wat dacht je van zwemvliezen? Anders de hond inruilen voor een groter, roosterbestendig exemplaar. Deense dog of zo. Lukt dit niet, dan de hond gewoon thuislaten!
Prachtig, maar mijn hond heeft zo’n hekel aan die gaten in de stalen roosters.
Doppen erin?