Het is een kwestie van tijd en dan zijn er monoliet gevels van thermisch isolerend beton. Het grote voordeel van thermisch isolerend beton zit hem in de combinatie van thermische isolatiecapaciteit met constructieve draagkracht en lange levensduur. Hans Köhne van het Cement&BetonCentrum zegt op de site van Stedebouw&Architectuur dat de nieuwe ontwikkelingen “een grote stap in duurzaam bouwen” zijn.
Helemaal nieuw is het niet, lichtgewicht isolerend beton. Dat werd tot nu toe gedaan met kleikorrels of geschuimd glas als vulstoffen. De thermische isolatie hiervan was echter onvoldoende. In 2007 werd een stap vooruit gezet en door zand en grind te vervangen door geëxpandeerde kleikorrels (Liapor) en een luchtbelvormende hulpstof. “Maar in plaats van geëxpandeerde kleikorrels komen nu korrels van geschuimd glas, in een reeks van zeer fijne tot zeer grote korrels. De korrels hebben, in tegenstelling tot geëxpandeerde kleikorrels, een gesloten oppervlak en absorberen dus geen water. Uitgangsmateriaal is gewoon glas uit de glasbak, uit de retourstroom dus. Dat is mooi meegenomen in het streven naar duurzaam bouwen en sluiten van de materiaalkringlopen.”
Deze technologie is toegepast in het recent ontwikkelde product Technolit van Technopor. De technische kennis die hiervoor nodig is en voorheen exclusief van Misapor was, is sinds 2009 ook in het bezit van Technopor. Volgens Köhne zal dit product de nodige verbeteringen brengen.