Iedereen moet op een adequate manier gebruik kunnen maken van gebouwen en ruimtes. Mensen met en zonder beperking, dik en dun, jong en oud. Om dit te realiseren, is het van groot belang om in de beginfase van een bouwproject al rekening te houden met alle doelgroepen. Hoe gebruiken zij een gebouw of ruimte en wat betekent dit voor het ontwerp?
Richtlijnen gebruiken
Door de vergrijzing wordt de bevolking meer divers en zijn er meer mensen die ouder en minder mobiel zijn. In totaal heeft 12 procent van de Nederlandse bevolking een matige of ernstige lichamelijke beperking (SCP, 2006).
Door vanaf het begin van bouwprojecten rekening te houden met deze doelgroep, door richtlijnen die er zijn te gebruiken en de doelgroep te betrekken, worden ruimtes en gebouwen gebruiksvriendelijker en ontstaat wederzijds begrip.
Vilans wil gebruikers en partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van gebouwen en ruimtes met elkaar verbinden. Architecten en gebruikers kunnen van elkaar leren en samenwerken. Zo worden gebouwen en ruimtes ontwikkeld die doeltreffend zijn en prettig in gebruik.
Almanak
Er bestaat veel informatie over toegankelijkheid. ‘De wereld van toegankelijkheid, almanak fysieke toegankelijkheid openbare gebouwen, openbare ruimten en infrastructuur’ geeft een overzicht van de beschikbare informatie, zoals beleidsontwikkelingen, richtlijnen, keurmerken, projecten en subsidiemogelijkheden.
Ook staat in de almanak waar u deze informatie kunt vinden en welke organisaties zich met dit onderwerp bezighouden. Deze publicatie is onmisbaar voor architecten en is te verkrijgen via de website van Vilans.
Website over openbare ruimte
Informatie over toegankelijkheid van specifiek de openbare ruimte is ook te vinden op de website. Deze website geeft inzicht in de problemen die kunnen ontstaan in de openbare ruimte en hoe deze problemen voorkomen en aangepast kunnen worden.