Een woonwijk die verwarmd en gekoeld wordt door tomatenkassen. Dat gaat voor het eerst in Nederland gebeuren in Hoogeland, een nieuwe woonwijk met 700 woningen in Naaldwijk. Daar zijn de eerste grondboringen gedaan voor de aanleg van drie warmte- en drie koudebronnen.
In de bronnen wordt straks warmte en koude opgeslagen die de tomatenkassen en de ruim 700 woningen in Hoogeland met elkaar gaan uitwisselen. Door deze samenwerking is er geen warmte en koude verlies meer dus, en dat levert een CO2-reductie op van maar liefst 40%.
De grondboringen gaan wel tot 250 meter diep, waar zich waterlagen bevinden waarin de warmte en koude wordt opgeslagen. De zes grondboringen duren 12 weken.
Grondwater
De kassen van tomatenkweker Prominent hebben in de zomer een overschot aan zonnewarmte. Deze restwarmte wordt afgegeven aan de grondwaterbronnen in de wijk Hoogeland. In de winter wordt het verwarmde grondwater opgepompt en gebruikt om via een leidingnet, warmtepompen en vloerverwarming, warmte te leveren aan de woningen en wijkvoorzieningen.
Het gebruikte en afgekoelde grondwater wordt opgeslagen om in de zomer zowel de woningen als de kassen te koelen. Het is een zeer milieuvriendelijke manier van verwarmen en koelen; Hoogeland stoot straks maar liefst 40% minder CO2 uit dan een conventioneel gebouwde woonwijk.