Ga naar hoofdinhoud

Uneto-VNI wil inspectie ventilatie bij oplevering


UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie van de installatiebranche, vindt dat een opleveringsinspectie nodig is om problemen met (balans-)ventilatiesystemen in woningen te voorkomen. De organisatie betreurt het, dat het ministerie van VROM, ondanks jarenlang aandringen van UNETO-VNI, pas recent heeft toegezegd om eisen te stellen aan bijvoorbeeld het geluidsniveau van deze installaties.

Balansventilatie
UNETO-VNI deed deze uitspraak naar aanleiding van een tevredenheidsonderzoek van de GGD Midden-Nederland over de balansventilatie-systemen in nieuwbouwwoningen in de Amersfoortse wijk Vathorst. Bewoners zijn ontevreden

In Vathorst hebben veel mensen last van hun gezondheid. Een op de vijf woningen is uitgerust met het ventilatiesysteem. Veel bewoners zouden last hebben van hun luchtwegen als gevolg van de installatie. Ook stellen veel bewoners sinds 2006 geluidsoverlast te ondervinden van het systeem.

De GGD concludeert dat de situatie sinds 2007 niet is verbeterd. De gemeente Amersfoort neemt nu maatregelen.

Kosten
Huiseigenaren krijgen een gedeelte van de kosten voor een vijfjarig onderhoudscontract vergoed en er komt een subsidieregeling waarmee bewoners aanpassingen aan de woning kunnen financieren. Daarbij gaat het om mogelijkheden het huis beter te kunnen ontluchten.

Een significante relatie tussen de gezondheidsklachten en de ventilatiesystemen heeft de GGD niet kunnen ontdekken. “Toch denk ik dat ook de zieke bewoners zeker baat zullen hebben bij het rapport en bij de maatregelen van de gemeente”, stelt GGD-onderzoeker René Héman.

Klimaat
Balansventilatie in ons klimaat is vragen om moeilijkheden. Dat betoogde hoogleraar Annelies van Bronswijk vorig jaar al op een symposium over Gezond Ventileren, georganiseerd door DWA en het CIB (Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom). Zij omschreef de verlaging van de EPC naar 0,8 zelfs als een experiment van VROM. Een experiment waarvoor geen toestemming is gevraagd van de medisch-ethische commissie, die elke proef betreffende de gezondheid behoort te toetsen.

Verder zijn volgens Van Bronswijk veel installaties ontoereikend. Doordat de inbouwruimte voor leidingen beperkt is, zijn er grote delen van vertrekken waarin lucht alleen maar stilstaat en dus niet wordt ververst. De frisse lucht die wél binnenkomt, valt vanuit het ventiel rechtstreeks naar beneden. Terwijl daar in de utiliteitsbouw al lange tijd veel betere systemen voor bestaan.

Verwonderd was de hoogleraar ook over de motorloze afzuigkap op het WTW-systeem. Vet zorgt voor verstopping van de kleine buisjes in de warmtewisselaar. Ook de filters zijn in haar optiek ondeugdelijk, die werken alleen als ‘keienfilter’. Alle kleinere vuildelen blijven gewoon in de lucht. Gezondheid

Schimmelgroei
Belangrijke kritiek betrof echter de gezondheidsrisico’s. Allereerst doordat bewoners de installatie op de laagste stand zetten vanwege geluidhinder en daardoor te weinig frisse lucht krijgen. Maar ook omdat een kwartiertje met een RV van meer dan 70 procent in de kanalen voldoende is voor schimmelgroei en een kwartiertje met een RV van meer dan 95 procent voor bacteriegroei. Reden tot één dringend advies: gebruik geen kanalen voor de toevoer van ventilatielucht.

In reiniging van de kanalen gelooft Van Bronswijk ook niet. Dat is door de geribbelde kanalen een lastige klus. Bovendien kan onjuiste rei-niging schimmels en mijten van meer zuurstof voorzien, waardoor de groei wordt gestimuleerd. Een advies voor bewoners is om geen nachtverlaging van de temperatuur toe te passen. Het levert geen energiewinst op, maar geeft schimmels en mijten wel de juiste condities om verder te groeien.

Bron: ANP | Bouwwereld

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.