Als je in de bouwsector werkt, dan weet je dat er risico’s bestaan op de werkvloer. Een ongeluk zit in een klein hoekje en regelmatig maken we mee dat het nét goed gaat. Dat levert dan gelukkig geen statistiek op, maar in Nederland is dat jaarlijks bij zo’n 200 duizend andere bedrijfsongevallen wél het geval. Daarbij is in zestig gevallen een dodelijk slachtoffer te betreuren. Gelukkig vinden deze ongevallen niet allemaal in de bouwwereld plaats, maar vanwege het verhoogde risico maken we wel een belangrijk onderdeel van deze statistiek uit. Om daar wat aan te doen, is er de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers, beter bekend als VCA. Het VCA-diploma wordt steeds vaker gevraagd van professionals in de bouw.
Wat is VCA?
Met het VCA-certificaat tonen medewerkers aan dat ze zich bewust zijn van de risico’s en werken met oog voor deze belangrijke zaken. Zowel bedrijven als personen kunnen zich laten certificeren volgens de VCA en zo hun veiligheidsbewustzijn en basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu bewijzen. In risicovolle sectoren zoals de bouw wordt bezit van dit certificaat steeds belangrijker gevonden. Dat uit zich in het feit dat opdrachtgevers steeds vaker hun opdrachten alleen nog willen uitbesteden aan leveranciers die het VCA-certificaat kunnen overleggen. Werkgevers stellen het op hun beurt steeds vaker als eis bij sollicitatieprocedures. Door niet in het bezit zijn van het VCA-certificaat kun je jezelf dus buitenspel zetten.
VCA Basis
Er zijn drie verschillende soorten VCA-persoonscertificering, waarbij VCA Basis van belang is voor de gewone werknemer op de werkvloer in risicovolle sectoren. Als werknemer doe je met de cursus voor je VCA Basis-certificaat basiskennis op over veiligheid, gezondheid en milieu op en rondom je werkzaamheden. Je bewijst dat je met oog voor deze zaken je werk kunt uitvoeren.
VCA-VOL
Voor leidinggevenden bestaat een andere VCA-certificering, voorafgegaan door een andere cursus: VCA VOL, waarbij dat laatste deel staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Leidinggevende leren veiligheid, gezondheid en milieu in het oog te houden. Ook zelfstandigen binnen de sector moeten dit diploma behalen voor VCA-certificering.
VIL-VCU
Natuurlijk wordt er in de bouwwereld ook gebruik gemaakt van uitzendkrachten. Voor deze werknemers zelf is het VCA Basis-certificaat voldoende, maar voor intercedenten en leidinggevenden in de uitzendbranche is het VIL VCU-certificaat in het leven geroepen. Dit staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden – Veiligheidschecklist Uitzend- en detacheringbureaus.
Het VCA-certificaat behalen
Het VCA-certificaat kan behaald worden gedurende een dagvullende klassikale cursus die afgesloten wordt met het VCA-examen. Dit is echter niet de enige manier om het certificaat te behalen. Het kan ook vanuit huis met behulp van een online training of door zelf een cursusboek te bestuderen. Ook in deze gevallen moet uiteraard het VCA-examen afgelegd worden om het certificaat te kunnen bemachtigen. In het geval van een zelfstudie wordt het examen verzorgd door een erkend examenbureau.