Zestien woningen van Accolade in Heerenveen zijn volgens het Built4U-principe in vijf dagen energieneutraal gemaakt. De bewoners konden tijdens het aanbrengen van de geïsoleerde schil gewoon in hun woning blijven.
Nieuwe schil
Accolade is de eerste woningcorporatie die het Built4U-principe in de praktijk toepast. De woningen zijn voorzien van een nieuwe prefab buitengevel, nieuwe kozijnen met triple glas, vloerisolatie, ComfortVentilatie met warmteterugwinning en een geïntegreerde dakoplossing met isolatie en PV-panelen.
Tevreden
De bewoners zijn erg tevreden met de renovatie. De huur gaat iets omhoog, maar door de lagere energierekening gaan de bewoners er gemiddeld 50,- euro per maand op vooruit. Door de renovatie zijn de woningen gestegen naar een energielabel beter dan A++ en hebben ze een gezond binnenklimaat.
Eén aanspreekpunt
Ook voor de woningcorporatie zijn er veel voordelen aan deze manier van werken, zegt projectleider Youri Verver: “Van ontwerp tot uitvoering zijn wij één aanspreekpunt voor de woningcorporatie’.’ Leveranciers en adviseurs werken samen volgens het LEAN-principe. Dat leidt tot (product)innovaties en een gezamenlijke visie, waarin alle kennis optimaal wordt ingezet.
Samenwerking
Built4U is een samenwerkingsverband van leveranciers Kingspan Unidek, Doorwin en Zehnder – J.E. StorkAir en adviseurs Trecodome, The Source Group en Van Aken Architecten. Bouwwereld schreef eerder al een artikel over het principe.
@Jan
Met alle respect, maar ik begrijp weinig van jouw reactie. Je vindt de de opmerking van Rob Bankert kort door de bocht, maar vervolgens vertrouw je er op dat die ‘geïntegreerde dakoplossing’ (waarvan je zelf al aangeeft dat je geen idee hebt wat het inhoudt) afdoende is. En dat terwijl elke bouwkundige aan die foto’s kan zien dat het inderdaad niet afdoende is qua brandscheiding. Dat lost je niet aan de buitenkant op! Dat aanpassingen aan de binnenzijde meer overlast geven moge duidelijk zijn, niks doen levert inderdaad ook geen overlast op. Totdat het hele zootje affakkelt, over overlast gesproken… En daarbij: gezien de pijpelarei die nu op zolder is aangebracht zijn daar gewoon mensen aan het werk geweest. Kleine moeite om dan ook even die bouwmuuraansluiting netjes aan te helen. Gemiste kans.
Jammer dat het rooster (1e foto) zo slordig gemonteerd is.
Het integrale aan de dakoplossing slaat vermoedelijk op de combinatie van isolatie en PV panelen. Zeker niet op de integratie van tussenwanden en dakbeschot……
De foto laat juist zien dat er op de woningscheiding geen aansluiting is. Dat doet ook wat vermoeden over de luchtdichtheid van de kap en dus de effectiviteit van de balansventilatie. Ook de hoge bomenrij aan de zonzijde van de woning, maakt dat de effectiviteit van de zonnestroom-installatie niet echt optimaal is. Omdat de EPC op het perceel zelf inzoomt, en niet op de directe omgeving, zullen de cijfers van de voorcalculatie wel prachtig zijn, maar kunnen we beter de praktijk-resultaten in het komend jaar afwachten. Dan kan in de tussentijd de hoge gesloten bomenrij misschien ook vervangen worden voor een rijtje lei-linden of lei-platanen die regelmatig gesnoeid worden tot bijvoorbeeld goothoogte?
Rob Bankert: Is dat niet een beetje kort door de bocht? Er is aan de buitenzijde een ‘geïntegreerde dakoplossing’ geplaatst, wat dat ook moge betekenen. Wanneer die brandwerend is, en aansluit op woningscheidende muur, is er toch een passende oplossing bereikt? Aan de binnenzijde aanpassen had veel meer overlast veroorzaakt.
Als brandpreventist heb ik met verbazing gekeken naar de foto van de zolder. Op deze foto is duidelijk zichtbaar dat het bestaande houten dakbeschot niet aansluit op de woningscheidende muur. Een hoogniveaurenovatie is de ideale gelegenheid om naast de thermische isolatie ook de brandcompartimentering naar nieuwbouwniveau te brengen. Het was beter geweest om ook het bestaande dakbeschot te verwijderen, hiermee kan een betere brandwerende aansluiting gerealiseerd worden. Dan maar een iets langere bouwtijd. Als bijkomstig voordeel wordt ook de geluidsisolatie sterk verbeterd.
De VROM-inspectie heeft reeds in 2008 onderzoek verricht naar de brandwerendheid van woningscheidende wanden in bestaande woningen. Dit was naar aanleiding van de branden in Hoofddorp en Zaandam, waarbij als gevolg van brand in 1 woning meerdere rijtjeswoningen zijn afgebrand.
Van de Bouwwereld verwacht ik een kritischer houding t.a.v. de bouwkundige detaillering.