Ga naar hoofdinhoud

Wereldpaviljoen Floriade met BetonBallon


Het Wereldpaviljoen voor de Floriade in Venlo zal gebouwd worden met het BetonBallon-principe. In december is het ontwerp gepresenteerd. Het is het derde permanente gebouw dat gepland is op het bedrijvenpark Venlo GreenPark in Venlo waar in 2012 de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade plaats vindt.

Het futuristisch paviljoen bestaat uit twee grote twaalf meter hoge gebouwen volgens het BetonBallon-principe. “Het betreft een architectonisch hoogstaand gebouw, met een significante winst in het kader van milieu en duurzaamheid, waarbij de inhoud van het gebouw en de buitenkant moeiteloos hand in hand gaan”, zegt ontwerpbureau BB-Con. “Bovendien is het gebouw een praktijkvoorbeeld voor ontwikkelingslanden.”

Met de bouw van het paviljoen is een bedrag van 1,2 miljoen euro gemoeid. De inrichting gaat ongeveer 1 miljoen kosten.

Multifunctioneel
Het ontwerp van het Wereldpaviljoen gaat momenteel uit van twee gebouwen van 600 m2 en 400 m2, geschakeld door een derde kleiner gebouw van ongeveer 100 m2. Beide grote gebouwen worden gemaakt van dezelfde ballon, maar door er een deel van af te snijden, ontstaan twee in grootte verschillende gebouwen. De gebouwen zullen zo ten opzichte van elkaar worden geplaatst, dat er nog een soort van binnenplein is te creëren.

Belangrijk is dat ieder gebouw multifunctioneel kan worden ingericht. Één gebouw is gericht op het educatieve onderdeel, één gebouw op het recreatieve onderdeel. Dit maakt het mogelijk om, zowel tijdens als na de Floriade, grote groepen op te vangen voor bijvoorbeeld congressen, wereldfestivals en meetings voor teambuilding.

Kettinglijnmethode
De BetonBallon constructie houdt in dat beton wordt gespoten op een voorgevormde ballon. Als het beton is uitgehard, is het een kwestie van de ballon laten leeglopen en het gebouw staat. Het concept is eenvoudig, vernieuwend, milieuvriendelijk, duurzaam en kwalitatief.

Het concept is ontleend aan de kettinglijnmethode, die ook door de Spaanse architect Gaudi gebruikt werd. Het maken van de schil vergt relatief weinig tijd en materiaal. Een prototype staat op de TU Eindhoven.

Het BetonBallon-concept leidt tot een besparing op materiaal van meer dan 50% in wapeningsvrije constructies, waardoor de kosten hiervan aanzienlijk omlaag gaan. Tijdens het bouwproces wordt een CO2 reductie van minimaal 70% bereikt.

Tevens leent de gewelfde vorm van het gebouw zich uitermate goed voor het invangen van zonne-energie. Hierdoor kan ook in het gebruik van het gebouw een aanzienlijke CO2 reductie worden gerealiseerd. Het Wereldpaviljoen is een van de eerste gebouwen ter wereld die volgens het BetonBallon-concept wordt gerealiseerd.

Video
Bekijk hier een video

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.