Gezondheid, natuur en energieëfficiëntie staan centraal in het ontwerpconcept van Natuurcafé La Porte. Door toepassing van o.a. warmte/koudeopslag, warmteterugwinning, zonnencollectoren en -boilers voor tapwaterverwarming en binnenkort ook een windturbine en photovoltaïsche cellen is het Natuurcafé (bijna) geheel energie-neutraal. Bij de materialisering heeft RAU bewust gekozen voor recyclebare, allergie-vrije materialen op basis van natuurlijke of gerecyclede grondstoffen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2008/10/b9976e0d-1fb6-4876-b8ba-21d77544032b_image2022913816012311248.jpg)
De bestaande bouwkundige structuur is ingezet in het hergebruik van de ruimte. Door oude scheidingswanden weg te breken is één open ruimte ontstaan, waardoor verschillende functies in elkaar overlopen. Door het verwijderen van dichte gevelpanelen aan de perronzijde zijn nieuwe zichtlijnen naar buiten ontstaan. Het verschil in plafondhoogtes is ingezet door extra glas aan te brengen, zodat het licht dieper de ruimte in valt.
Reizigers komen tot zichzelf
Architect Thomas Rau legt uit dat “de ambitie was om een stationsrestauratie te realiseren die niet alleen energie-neutraal is, maar die bezoekers in zijn geheel een gezonde belevenis biedt. Reizigers krijgen hier de kans om voor een paar momenten helemaal tot zichzelf te komen in een omgeving die in harmonie is met de natuur. Dit is gereflecteerd in het biologische eten van de restauratie, in de materialisatie van de ruimte en in de energiezuinige technieken die in het gebouw toegepast zijn. Een mooi voorbeeld is de energieopwekkende tourniket. Hiermee wekt elke bezoeker al bij binnenkomst de nodige elektrische energie op voor zijn kopje koffie.”
Natuurcafé La Porte is een samenwerkingsverband tussen Cultuur- en Congrescentrum Antropia, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, VVV agentschap Utrechtse Heuvelrug, restaurant Groenland en Stichting Reinaerde.