De platte daken van de kleedkamers van Sportcomplex Union in Malden worden als een van de eerste daken in Nederland voorzien van een nieuw dakbedekkingsysteem. Deze witte dakbaan combineert drie duurzame eigenschappen: hij reflecteert zonlicht, zuivert lucht en is deels gemaakt gerecyclede materialen.
Bij de kleedkamers speelden twee problemen. Ten eerste werd het in de zomer erg warm onder de ongeïsoleerde en met een zwarte dakbaan gedekte daken. Daar kwam nog bij dat er onder het dakvlak leidingen lopen van de douche-installatie. Daardoor speelde het gevaar van legionellabesmetting.
Er werd in een eerder stadium al een ‘spuiklep’ op de koudwaterleiding geïnstalleerd, die automatisch opent wanneer de temperatuur in de leiding boven de 23°C uitkomt. In de zomer bleef deze bijna voortdurend lopen, wat een verspilling is van drinkwater. De Gemeente Nijmegen gaf daarom opdracht om het dak te renoveren.
Hittereflecterend
De toegepaste dakrol – de Profatec Eco – is volgens Jurrian Hilberts van producent Nebiprofa B.V. de eerste die verschillende duurzame aspecten combineert. Ten eerste is het product wit afgewerkt, waardoor het meer hitte reflecteert dan een zwarte dakbaan en dus bijdraagt aan de vermindering van Co2-uitstoot (want binnen hoeft minder te worden gekoeld). “Wat temperatuur betreft scheelt het ongeveer 4 à 5 graden. Al is het lastig dat precies te bepalen.”
De witte afwerking zorgt ook voor een langere levensduur, zo legt Hilberts uit. “Een zwart dak kan in de zomer wel 80 of 90 graden worden en koelt ’s nachts en in de winter weer af. Deze hoge temperatuursverschillen bepalen de mate van thermische veroudering. Bij witte dakbedekking wordt de oppervlaktetemperatuur 40 tot 50 graden in de zomer. De ‘werking’ onder invloed van temperatuurschokken is daardoor veel lager.”
Luchtzuiverend
Naast het witte uiterlijk is de dakbaan gecoat met titaniumdioxide (TiO2). Valt hier Uv-licht op, dan ontstaat er een chemische reactie en worden stikstofoxiden en zwaveloxiden omgezet in onschadelijke en milieuneutrale stoffen. De derde duurzame eigenschap is dat de dakrol is vervaardigd van 25 procent gerecycled materiaal.
De kleedkamers hebben een houten dakbeschot waarop oorspronkelijk een tweelaags bitumineus daksysteem is aangebracht. Dit fungeert nu als dampremmende laag voor het nieuwe dak. Op deze laag liggen IKO enertherm hoog rendement isolatieplaten die mechanisch worden bevestigd. Hierop ligt een gebitumineerde polyestermat die mechanisch is bevestigd conform de eisen voor de windbelasting. Vervolgens is de toplaag volledig verkleefd aangebracht volgens de brandmethode.
Wat is de meerwaarde van deze dakbedekking, de reflectie alleen of ook de temperatuur binnen?
Is een normaal geisoleerd dak niet eenvoudiger, dan zijn de kosten wat lager.
Hoe gaat het dan met de dampdiffusie weerstand van het materiaal, waar ligt dan het dauwpunt ivm vocht?
Is een groen dak niet beter? Isoleerd prima, ziet er zeker 20X zo mooi uit en levert een bijdrage aan biodiversiteit. Gelukkig worden groene daken beter gepromoot dan deze witte, hopelijk blijft dat zo!