Ga naar hoofdinhoud

Woning uit sandwichpanelen van EPS

Sandwichpanelen met een Rc-waarde van 9,5 vormen de basis van een nieuwe woning in Uddel. De kern van EPS is aan twee zijden dubbel bekleed met een watervaste en brandwerende Permoxx-plaat van 9 mm. In het sandwichpaneel zijn sparingen opgenomen die als kolommen worden afgestort met beton.

RC Panels uit Vriezenveen produceert hoogwaardig verlijmde sandwichelementen voor de bouw in maten tot 15 x 4,5 m. Voor heel hoogwaardige producten wordt Kooltherm van Kingspan (resolschuim) gecombineerd met Permoxx-beplating, die spijkerbaar is, watervast, brandwerend en verwerkbaar met gewone apparatuur. Maar ook kernen van EPS zijn mogelijk, evenals diverse beplatingen. Voor de woning in Uddel is voor de wanden EPS gebruikt en voor de dakelementen Kooltherm. In de elementen is het elektra en dergelijke al prefab aangebracht.

Geen dragende bouwelementen

De sandwichpanelen worden niet als dragende bouwelementen gebruikt. Dat zou wel kunnen, maar dan moet de sterkte daarvan worden aangetoond en gecertificeerd. Dat is lastig en duur vanwege alle verschillende mogelijkheden. Het is eenvoudiger om in de kern van de elementen verticale sparingen op te nemen en die af te storten als betonnen kolommen en dus een betonnen draagstructuur te creëren. De kolommen zijn eenvoudig mee te storten met de breedplaatvloer, die op een sponning in de elementen wordt opgelegd. Integreren van betonnen kolommen betekent wel dat de elementen extra dik worden. Het sandwichelement heeft nu een totale dikte van 396 mm. Om die reden is als kern ook EPS gebruikt in plaats van het hoogwaardiger Kooltherm.

Betondikte bepalend

Voor de betonnen kolommen is in de elementen een bekisting van Permoxx-beplating opgenomen, met zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde daarvan een strook Kooltherm-isolatie. Met dit hoogwaardige isolatiemateriaal doen de kolommen geen afbreuk aan de Rc-waarde van het element. Bedenkers René Doornekamp van RC Panels en Paul Schmal van PSP BV zien grote mogelijkheden in deze nieuwe bouwmethode. Inmiddels is ook opdracht verkregen om op deze manier drie vierlaagse appartementencomplexen met elk twaalf appartementen te realiseren in Almere. Bij meerlaagse woningbouw spelen hogere brandeisen dan bij een vrijstaande woning, maar met de Permoxx-beplating en de dragende betonnen kolommen vormt dat geen probleem.

Binnenwanden en daken

RC Panels maakt op de zelfde wijze ook de binnenwanden voor de woningen. Die zijn echter slechts 104 mm dik. De dakpanelen hebben een kern van 200 mm Kooltherm, met aan weerszijden een spaanplaat van 3,2 mm. “De dunste dakplaat met deze isolatiewaarde”, zegt Guus van Oudheusden van RC Panels. De Permoxx-beplating kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde eenvoudig worden afgestuct. “Waarbij de vlakke harde beplating al een heel goede ondergrond vormt, waardoor het stucwerk in veel minder arbeidsgangen kan worden aangebracht”, zegt Guus van Oudheusden. RC Panels berekent dat de opdrachtgever met dit bouwsysteem ongeveer 30 tot 40 procent bespaart ten opzichte van traditionele bouw.

Eenvoudiger systeem

Ondertussen zitten de ontwikkelaars van het bouwsysteem niet stil. Momenteel onderzoeken ze een eenvoudiger – goedkoper – systeem om de betonkolommen te integreren in de wandelementen. Daarvoor hebben ze hun oog laten vallen op EPS-blokken die met gaten er in worden geproduceerd. “Die kun je verlijmen tot een wand om er vervolgens een sandwichpaneel van te fabriceren. Je hoeft dan geen bekisting meer te timmeren.”

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.