Zeven ideeën voor nieuwbouw in de aardbevingsregio in Groningen zijn beloond met bedragen van 30.000 tot 50.000 euro. Dit geld komt uit een nieuwbouwinnovatie-regeling van NAM en partners. Er wordt gewerkt aan een ontwerpcatalogus.
Zeventig bedrijven uit Nederland en daarbuiten hebben gecombineerd 25 inzendingen ingestuurd voor de nieuwbouwinnovatie-regeling van NAM en partners. Een vakjury beoordeelde de inzendingen en jureerde op dinsdag 19 mei in zalencentrum Vita Nova in Middelstum zeven inzendingen die voor een eerste toekenning in aanmerking komen. In juni dit jaar volgt een herkansing voor nog eens acht inzendingen, die nog een aanvulling nodig hebben. De overigen hebben advies gekregen hoe men voor herkansing in september in aanmerking zou kunnen komen.
Technieken
De onafhankelijke vakjury was enthousiast over de diversiteit en vindingrijkheid van de inzendingen. Zij zijn beoordeeld op de inpassing van hun ontwerp in de regio, de bijdrage aan de regionale economie, de technische haalbaarheid en de mate van innovatie. Wat de jury bij de nu zeven toegekende inzendingen vooral aansprak was de toepassing van technieken uit andere disciplines, zoals de scheepsbouw, of uit andere landen, zoals Japan, op de aardbevingsproblematiek in Groningen.
De zeven aangedragen ideeën omvatten:
- De toepassing van in Groningen geprefabriceerde houtskeletbouw, waarbij de woningen qua ontwerp onderling sterk kunnen verschillen (VDM e.a.).
- De toepassing van energiezuinige piepschuim panelen in een geschroefde houten frames, beide van Noordelijke leveranciers (Coöperatie Vederlicht).
- Een speciale stugge betontoepassing in combinatie met een flexibele fundering, volledig in Groningen te fabriceren (Coralform/Sismo).
- Energiezuinige en bevingbestendige kalkhennep-woningen, waarvoor Oost-Groningse hennep wordt gebruikt (Hempflax e.a.).
- Aardbevingbestendiger Finse houtstapelbouw-woningen, die als halffabricaat in Groningen verder gereedgemaakt kunnen worden.
- Speciaal samengesteld schuimbeton voor funderingen, met aardbevingbestendiger eigenschappen (Nederboom).
- Een uit de scheepsbouw afkomstig idee voor het dempen van de beweging van gebouwfunderingen (TTS).
De jury kende elk van de zeven inzendingen een bijdrage toe voor nader onderzoek en uitwerking van de ideeën, variërend van 30.000 tot 50.000 euro. Er wordt gewerkt aan een ontwerpcatalogus, waar alle ideeën uitgewerkt in worden gepresenteerd. Dit gebeurt in het belang van versnellen van innovatie door transparantie en overdracht van kennis.
De nieuwbouw-innovatieregeling is een samenwerking tussen NAM, gemeente Loppersum, Economic Board Groningen en EPI-Kenniscentrum.
Het idee wat TTS vanuit de scheepsbouwtechniek heeft bedacht is samen met CRH Structural ingebracht. We zijn er daarom trots op dat de onafhankelijke vakjury ons beider idee positief heeft beoordeeld en gaat voorzien van een financiële ondersteuning voor het vervolgtraject.
Het idee wat TTS vanuit een techniek uit de scheepsbouw heeft ontwikkeld is in samenwerking met CRH Structural ingebracht. Wij zijn er daarom trots op dat ons beider idee door de onafhankelijke vakjury positief is beoordeeld en wordt beloond met een financiële ondersteuning voor het vervolgtraject.
Meer toepassing van evt meerlaagse “woonarken”.
Alle woonarken in Bedum liggen er nog precies zo bij als van voor de aardbevingen.
Ik ben het helemaal met Luut van de Kooi eens. Wij passen al 3 van deze technieken toe in onze woningen. zonde voor alle tijd en energie die hier in is gestoken, om maar te zwijgen over het geld.
Geachte LS,
Even een reactie op de ingezonden 7 oplossingen, dit zijn in grote lijnen reeds bestaande oplossingen voor aardbeving bestendig bouwen. Dus zie nut niet in van het geven van 30.000 tot 50.000 euro voor het verder onderzoeken en ontwikkelen! Daar komt bij dat de grote jongens (bv Arup) al meer dan genoeg onderzoek hebben gedaan en dus geld verslinden dat beter rechtstreeks naar de gedupeerde kan gaan. En het maar eens moet ophouden met dit soort zoethouders, prijsvragen en duur onderzoek van de de grote constructiebedrijven!!!
Vriendelijke groet,
Luut van der Kooi.