Op een authentieke boerderij in Ruinen zijn zonnepanelen geïntegreerd in de rieten kap. De zuidkant van de kap was aan vervanging toe en het in de boerderij gevestigde horecabedrijf wilde graag zonnepanelen op een esthetisch verantwoorde manier in het dakvlak verwerken.
Traditioneel gedekte kap
Zonnepaneelgroothandel Wavlo BV werd ingeschakeld en bedacht een oplossing waarbij eerst de bestaande kap volledig werd uitgevlakt door aannemer Vriwo. Vervolgens werd de onderste strook riet op traditionele manier gedekt door rietdekkersbedrijven De Boer uit Ruinen en Visscher uit Zwartsluis. Op de rest van het dak werden sandwich-dakplaten gelegd van 60/95 mm dik. Links, rechts en bovenaan over de dakplaten werd weer een strook riet gedekt. Als laatste werd het middenvlak bedekt met Black Line zonnepanelen. Na drie weken was het nieuwe zonnedak gereed.
25% van energiebehoefte
De zonnepanelen leveren ongeveer 25% van de benodigde energie. Daarnaast krijgt het restaurant nog een zonneboiler, die volledig in de warmwaterbehoefte van het bedrijf zal voorzien.
Beste Jim,verklaar je nader…… De meeste commentaren lijken mij zeer zinnig tot uiterst deskundig. Uiteraard vanuit verschillende invalshoeken!
Blijkt dat er nog steeds vel mensen geen verstand hebben van de materie. Als ik jullie was zou ik je eerst meer verdiepen voordat er zulke uitspraken uitkomen. Overigens lijkt me niet dat deze installatie erg veilig is met warmte afvoer. Rendement zakt naar mate het systeem warmer wordt
Blijkt dat er nog steeds vel mensen geen verstand hebben van de materie. Als ik jullie was zou ik je eerst meer verdiepen voordat er zulke uitspraken uitkomen. Overigens lijkt me niet dat deze installatie erg veilig is met warmte afvoer. Rendement zakt naar mate het systeem warmer word
Fout/Gevaarlijk
1 De levensduur van deze panelen is zeer Kort.
In riet zit een hoog gehalte aan zuren en deze tasten de panelen aan(na 5 jaar maar even de panelen testen)
2 ik snap niet dat de verzekering dit goed keurd (weet bijna zeker dat in deze installatie geen lichtboog beveiliging zit)
dus nog even de installatie aanpassen anders geen geld bij brand/kortsluiting.
toch verbazend hoe weinig riet je nodig hebt om het beeld van een rieten kap neer te zetten. ik vind het best geslaagd
tja smaak . . . .
gaat nog lachen worden als er een pak sneeuw op valt boven die deuropening rechts.
En gaat nog huilen worden als ze het éht goed uitrekenen wat de ROI is. Een dergelijk bedrijf betaald toch naar ik mag aannemen 0,07 per Kwhdan is je terug verdien tijd héél wat langer dan het moment als dat het dak van nieuw riet voorzien moet worden, en hoe gaan ze het riet ònder de panelen vervangen, installatie demonteren ??
Jammer van het mooie dak. Slaan we niet een beetje door in ‘duurzaam’ bouwend Nederland? We noemen het dan ook nog ‘esthetisch verantwoord’ Bovendien zonder subsidie niet rendabel. Wat rest is een verziekt dak!
@ Peter,
Even corrigeren. Over smaak valt wel degelijk te twisten. In feite wòrdt er alleen over smaak getwist. En dat is maar goed ook.
Zo’n uitspraak is een bekende dooddoener, net als het zich beroepen op een principe, als je geen argument voor iets hebt.
Jammer van de mooie rietenkap!
Een restaurant?
Eten doe je met je ogen, dit smaak niet.
1. Over smaak valt niet te twisten. Ooit was riet de dakbedekking voor armoedzaaiers die geen pannen konden betalen. Nu is het de meest duure en onderhoudsgevoelige dakbedekking die we kennen. vooruitgang?
2. ik tel ca. 40 panelen, dat is goed voor grofweg 8.000 kWh per jaar (dakintegratie meegeteld). Waarom zou een goedlopende uitspanning met koelingen, ventilatie . verlichting etc. geen 32.000 kWh per jaar kunnen gebruiken?
3. Zonnestroom in Nederland is nú al goedkoper dan oliestroom of windstroom. En een stuk minder vervuilend / problematisch. waarom dan beperken tot de Sahara, beste meneer Borra?
Het wekt vertrouwen bij mij dat, met mij, zo velen ervan overtuigd zijn dat dit met estetisch verantwoord integreren en demensioneren niets van doen heeft. Wat een aanfluiting!!! Dat kan echt veel beter!
Oh ja, nog een simpele vraag. Wat doet dat ‘restant’ riet nog in godsnaam op dat dak?
De bedoelingen van de gebouweigenaar waren ongetwijfeld goed en zuiver. Ben net terug uit Duitsland, hét voorbeeld van het vernietigen van zeer fraaie daken met als als gevolg een afgrijselijk dakenlandschap. Beseffen mensen in dit land wel dat dakpannen meer dan 50% van de “kleurbeleving” in een wijk bepalen. Dat het dus voor pannenfabrikanten helemaal niet meer interessant is om nog verschillende panmodellen/kleuren uit te brengen.
‘Last, but not least’, we hebben het dan over een ‘netto’ voordeel van een schamele paar honderd euro. Je zou ook kunnen zegegen, een avond gezellige ten met een wijntje erbij.
Wanneer stopt deze waanzin, zonnepanelen horen in de Sahara, nergens anders!
Hans Borra
De hier geplaatste zonnecellen zijn zgn. PV-cellen. Ze zetten licht om in elektriciteit. Maximaal rendement wordt gehaald bij zoveel mogelijk licht en een zo LAAG mogelijke temperatuur. De hier gekozen plaatsing, “in-dak”, is zonder meer veel fraaier dan “op-dak”. Voor zonnecollectoren (die dus zorgen voor warm water en volgens mij links bovenin het dakvlak liggen) is dit geen probleem maar voor de PV-cellen is dit verre van ideaal voor het rendement. Dat dus slechts 25% van het huidige energie(stroom)verbruik zelf wordt opgewekt, is dus niet zo vreemd.
Grappig dat hier de begrippen integreren en esthetisch wordt gebruikt. Het is gewoon “aesthetisch” en foeilelijk! Het “beeld” van de hoeve is ernstig verminkt en de historische uitstraling is voltooid verleden tijd. Ik kan natuurlijk niet voor de eigenaar bepalen hoe zijn geld te investeren maar een overdekte buitenruimte met glaskap en daarin geïntegreerde PV-panelen (deels transparant) zouden meer blijk geven goede smaak!
Zonnepanelen zowel boiler als PV.
Er zijn al wel meerdere voorbeelden van!
Zie bijvoorbeeld de Afrikaanse villa te Heukelom op de website van blue monkey architects.
Hierbij gecombineerd met een breed pallet aan energiebesparende maatregelen en duurzame materialen.
http://www.bluemonkeyarchitects.nl/pages/portfolio/wonen/villa-hoog-heukelom.php
Inderdaad veel mooier dan standaard blauw-schitterende panelen in aluminium kaders. Graag meer van zulke voorbeelden in NL!
Hans Korbee
erg veel zonnepanelen en dan maar 25% van de benodigde energy leveren. Financieel kan het nog steeds niet uit, dat blijkt wel weer
Mijn opvatting over geïntegreerd en esthetisch verantwoord is wijkt toch wel t.o.v. het artikel. Ben benieuwd wat Welstand er van vindt.
Enkele maanden geleden heb ik op mijn nieuwe schuur ook zonnepanelen in het riet gelegd. Het viel mij toen op dat hier nog geen ervaring mee was. Met de rietdekker, bouwer en leverancier van de panelen hebben we een avond om de tafel gezeten en een plan gemaakt. Warmte-, damp- en waterafvoer is in ons geval goed geregeld, maar daarin zit ook de moeilijkheid. Onze oplossing is te bezichtigen in Leerdam.
Integreren….? Dat begrip wordt soms wel iets anders uitgelegd!
Hier zijn gewoon zonnepanelen aangebracht op een rieten kap. Technisch zal het best wel kloppen, maar of dit nu een esthetisch hoogstandje is, blijft een vraag.
“op een esthetisch verantwoorde manier” ???
Zonnepanelen moeten normaal op het dak gelegd worden wegens oververhitting en hier worden ze in het riet gelegd.
Brandgevaarlijk lijkt mij als de warmte iet voldoende afgevoerd wordt.