Ga naar hoofdinhoud

Oude VELUX dakramen inleveren voor hergebruik

Om een bijdrage te leveren aan de recycling van bouwafval, zijn VELUX Nederland, BMN Bouwmaterialen en SUEZ, specialist in afval- en grondstoffenmanagement een samenwerking gestart om VELUX dakramen terug te nemen in plaats van weg te gooien. Aannemers hebben dan ook vanaf nu de mogelijkheid om verouderde VELUX dakramen apart in te leveren. De dakramen worden vervolgens gedemonteerd voor hergebruik van de grondstoffen.

Het is voor het eerst in Nederland dat dakramen gescheiden worden ingezameld. De dakramen worden gedemonteerd in een sociale werkplaats. “Door de opbouw van VELUX dakramen kunnen ze relatief eenvoudig weer worden gedemonteerd. Door de grondstoffen zoals glas, hout en kunststof te scheiden en te hergebruiken als grondstof voor andere producten, verwachten we over de totale levenscyclus van een VELUX dakraam de CO2-uitstoot met naar schatting 28% te reduceren,” vertelt initiator Ronald Bal van VELUX Nederland.

Inleveren of opslaan

Inzameling van de gebruikte VELUX dakramen vindt plaats op twee verschillende manieren: inleveren of opslaan in een bouwcontainer. Voor het inzamelen van enkele stuks dakramen is een samenwerking gestart met BMN Bouwmaterialen. “Wanneer een aannemer nieuwe bouwmaterialen bij ons haalt, kan hij direct het oude VELUX dakraam bij ons inleveren in de BMN Bouwbewust Afvalretourstraat. Op dit moment wordt het concept getest met een pilot bij BMN vestigingen in Zwolle en Drachten. Onze ambitie is om het concept hierna landelijk uit te rollen,” aldus Petran Verhoef van BMN Bouwbewust. Bij grotere renovatieprojecten kan de betreffende aannemer bij VELUX Nederland een eigen container voor op de bouwlocatie aanvragen. Op deze manier worden in Asten en Etten-Leur al dakramen apart ingezameld.

Niet gratis, wel goedkoper

De take-back service is niet kosteloos, maar het is wel goedkoper dan wat betaald moet worden voor het afvoeren van regulier bouw- en sloopafval. Hierdoor wordt het voor montagebedrijven aantrekkelijk om hier gebruik van te maken. “Duurzaam ondernemen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We hebben de hulp van aannemers nodig om de hoeveelheid bouwafval tegen te gaan en deze take-back service te laten slagen. Daarom bieden we deze mogelijkheid aan zonder winstoogmerk,” aldus Ronald Bal.

Afvalreductie door hergebruik

Maar liefst 97% van al het afval dat voortvloeit uit de productie van VELUX dakramen wordt momenteel gerecycled of gebruikt als hernieuwbare energie. Door samen te werken met SUEZ en BMN Bouwmaterialen en de dakramen na gebruik te demonteren en de grondstoffen te hergebruiken, wordt de circulariteit van het product naar een nog hoger niveau getild.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.