Een negentiende-eeuwse dwarshuisboerderij in het Twentse Reutum is met behulp van voorzetwanden van Xella Multipor een stuk energiezuiniger geworden. Behalve voorzetwanden werd er ook een geïsoleerde betonvloer en dakisolatie van PIR-platen aangebracht. De warmteweerstand van het rijksmonument uit 1863 benadert nu de Rc-waarde van een nieuwbouwwoning.
Noodzakelijke restauratie
Door achterstallig onderhoud aan het historische pand was een grote renovatie noodzakelijk. De bewoners stelden samen met Monumentenwacht Overijssel-Flevoland een restauratieplan op. Om het woonhuis en de gastenverblijven bewoonbaar te maken, was isolatie van de schil van de boerderij nodig. Arie Schuilenborg van de Monumentenwacht wilde in eerste instantie een metal stud-voorzetwand opgebouwd uit metal stud-profielen, isolatiewol, dubbele gipsplaten en een dampremmende isolerende folie. Dit bleek niet mogelijk vanwege de houten plafondbalken die op de wanden rusten. Daarom werd gekozen voor een voorzetwand van Multipor. Alle buitenmuren zijn hiermee aan de binnenkant bekleed. Schuilenborg: ‘De cellenbetonnen isolatieplaten sluiten wél naadloos aan op de balken, waardoor koudebruggen en condensatieplekken zijn uitgesloten. Bovendien is de wand vochtregulerend en op vrijwel elke manier af te werken. Wij hebben gekozen voor pleisterstuc.’ De binnenwanden, die haaks op de buitenmuur staan, zijn voorzien van een warmtereflecterende laag. Dit voorkomt condensvorming op de binnenwand.
Nieuwe vloeren en dakplaten
De oorspronkelijke houten vloeren van de boerderij waren ernstig verrot en zijn daarom vervangen door geïsoleerde betonvloeren met vloerverwarming. Het dak is geïsoleerd met PIR-platen. De voorzetwanden van Multipor in het woonhuis zijn inmiddels geplaatst. De wanden in de deel en de potstal volgen op een later moment. Voor de bouwvak zijn onder meer de dakpannen teruggeplaatst. Na de bouwvakantie wordt het metselwerk afgemaakt en start de afwerking. De oplevering van de gerestaureerde dwarshuisboerderij staat gepland voor december 2012. De logiesverblijven in de potstal zijn medio 2013 gereed.
Hoeve Deperman
De historische hoeve Deperman bestaat uit een boerderij uit 1863 met een woonhuis uit 1910, een graanschuur en kapschuur die samen één Rijksmonument vormen. De gevels, gebintconstructie en één sierkamer in het woonhuis hebben specifiek een monumentale status. Kenmerkend is dat de gebouwen, op het voorhuis na, in dezelfde richting zijn gebouwd. Het voorhuis staat haaks op de boerderij en verklaart dit type boerderij: dwarshuisboerderij.
Bouwwereld heeft het promo-praatje van Xella nog enigzins afgezwakt: “De warmteweerstand van het Rijksmonument benadert de Rc-waarde van een nieuwbouwwoning. Sterker nog, de Rc-waarde voor dit Rijksmonumentale gebouw ligt ver boven de gebruikelijke norm.” Beetje jammer dat ze er niet een woning van hebben gemaakt die écht weer jaren mee kan.
Het kan wel: in Middelburg is een monument écht goed geisoleerd:
http://www.monumenten.nl/monumentenverhalen/middelburg-passief-monument
@Jaap van den Bosch
Dat bedoel ik, dit verhaal rammelt aan alle kanten. Ofwel de gegeven informatie is onvolledig/incorrect, ofwel er zijn hier in de toekomst de nodige problemen te verwachten. Ik hoop op dat eerste, ik gok op het tweede…
Geen koudebruggen staat er in het artikel, hoe los je dat dan op rondom dat raampje op die foto??, want ruimte om die bestaande dagkant nog te isoleren is er ook niet echt, gezien de kozijnrand.
Verder vraag ik me af waarom die Xella wand niet met een kleine spouw is vrij gehouden van bestaande buitengevels, want met bekleden zoals nu tegen die buitengevels loop je toch allerlei risico,s van regendoorslag, (ondanks een eventuele waterdichte laag die eerst tegen de bestaande muur is aangebracht), want komt er ergens vocht door heen, die Xella wand zuigt dan als een spons, en zo,n spouwtje doet het bouwfisysch ook wat beter.
Ik zelf heb voor een vergelijkbare verbouwing wel metalstud toegepast .In de metal stud wand zijn dragende dikwandige buizen opgenomen die onder de ijzeren lateien geplaatst zijn ,die een extra dragend vermogen voor de balken laag geven.Ik heb de wanden uiteindelijk met leem afgewerkt incl.wandverwarming.
Gezond en prima vochtregulerende kamers.In het bijzonder in zo’n mooi oud pand zou ik iedereen leem aanbevelen…!
Best aardig project. Het heeft alleen niet zoveel meer met restauratie te maken. En daarnaast blijft het jammer dat de Prov. Monumentenwacht als gesubsidieerde organisatie zich begeeft in de advieswereld. Het zijn best goede doorgegroeide timmerlui, maar laat de schoenmaker zich vooral bij zijn leest houden en zich concentreren op het uitvoeren van inspecties.
“De warmteweerstand van het rijksmonument uit 1863 benadert nu de Rc-waarde van een nieuwbouwwoning.”
Eh Bouwwereld, misschien is het een idee om voortaan zelf even wat informatie te checken voordat het van de website van de fabrikant wordt gekopieerd. De Rc-waarde van een nieuwbouwwoning? Dan moet je vandaag de dag toch zeker aan een Rc van 3,5 à 4 denken, dat wordt in de toekomst alleen maar hoger. Kijk ik dan even naar de foto van dat raampje, dan zie ik dat een een voorzetwand is toegepast van zo’n 10 à 12 cm. Dan heb je, afgaande op de website van Xella, een Rc-waarde van ‘maarliefst’ 2,67. Ten opzichte van een ongeïsoleerde wand is dat een prima score, maar kom dan niet met die kletspraat dat het een nieuwbouwwoning benadert…
@BM Bedankt voor uw oplettendheid, het is inmiddels aangepast.
Zullen we er Reutum van maken??