Nederland kan niet zonder de aanleg van grootschalige zonneparken als we de toekomstige energiedoelstellingen willen realiseren. Dat zegt Mark Straver, business development manager bij Lightsource Renewable Energy Nederland.
“Als Nederland conform de doelstellingen in 2050 zo’n 20 procent van de totale energiebehoefte uit zonne-energie wil halen, moet er zo’n 200 GW aan zonnepanelen worden geplaatst. Op dit moment ligt er in ons land zo’n 3 GW aan zonnepanelen. Dat betekent dat er een enorme taak ligt. Als je bedenkt, dat er op de totale, voor zonnepanelen geschikte dakoppervlakte in ons land zo’n 80 GW geïnstalleerd kan worden, moge duidelijk zijn dat we ook de grond en het wateroppervlakte moeten gebruiken. Dat zijn prima alternatieven die ook praktisch goed uitvoerbaar zijn.”
Weerstand
Op dit moment richt Lightsource zich op landelijke gebieden en de agrarische sector. Straver is zich ervan bewust dat niet iedereen enthousiast is over de aanleg van zonneparken in deze gebieden, omdat dat ten koste zou gaan van kostbare landbouwgrond. “We hebben begrip voor dat standpunt”, zegt hij, “maar een kritische evaluatie van de beschikbare ruimte en de doelstellingen voor lokale energie-opwekking leert, dat we uiteindelijk wel zullen moeten. Behalve naar de beschikbare dakoppervlakte kijken we in Nederland naar niet benutte grondstroken langs wegen en spoorwegen, bij vliegvelden en bij industrieterreinen. Maar zelfs al zou je daar overal zonnepanelen kunnen en willen plaatsen, dan nog kom je niet aan die 200 GW. Op termijn zullen we dus toch een deel van het landelijke gebied moeten gebruiken. Daar ligt land dat door de bodemeigenschappen of de ligging niet of nauwelijks gebruikt wordt. En in de veeteelt krijgen we waarschijnlijk te maken met een inkrimping van de veestapel, waardoor er ook weideland beschikbaar komt.”
Drijvende zonneparken
Een interessante optie voor ons land zijn volgens Straver drijvende zonneparken, waarvoor de belangstelling momenteel snel toeneemt. Er liggen enkele kleinere velden, die vooral bedoeld zijn om ervaring op te doen. In Groot-Brittanniё heeft Lightsource in maart vorig jaar een van de grootste drijvende zonneparken ter wereld in gebruik genomen. Op het Queen Elizabeth II waterreservoir in Londen, dat een oppervlakte heeft van 57.000 vierkante meter liggen ruim 23.000 zonnepanelen met een totaal vermogen van 6,3 MW.
Inpassing in bestaande omgeving
“Zonne-energieprojecten kunnen snel en zonder veel impact voor de omgeving en het landschap worden aangelegd”, licht Straver toe. “Op de locaties waar we een zonne-energiepark bouwen, werken we intensief samen met de lokale overheden, omwonenden en andere betrokkenen. We houden rekening met hun wensen en we doen alles om de projecten zo optimaal mogelijk in de bestaande omgeving in te passen.”
Lightsource Renewable Energy is een ontwikkelaar en exploitant van grootschalige zonne-energieprojecten in Europa. Voor meer informatie: www.lightsource-re.nl.