Ga naar hoofdinhoud

Modulaire bouw: flexibel en herbruikbaar

Na een bouwperiode van slechts een half jaar zijn de sociale huurwoningen van de Alliantie in Odeonpark in Almere Stad al klaar. De 72 betaalbare twee- en driekamerwoningen zijn 35 tot 55 vierkante meter groot en zijn bestemd voor starters, waaronder statushouders. Dankzij het modulaire woonconcept van NEZZT, het woonlabel van De Meeuw, is het project niet alleen zeer snel gebouwd, maar ook nog eens toekomstbestendig.

Modulaire bouw

“Bij modulaire bouw wordt gekozen voor maximale prefabricatie in een industriële omgeving. Het gaat bij ons niet om elementen, maar om complete modules die zo veel mogelijk afgewerkt zijn. De installaties en een groot deel van de afwerking zitten er al in”, zegt Dennis Bol, Marketing Manager bij NEZZT. “De modules zelf worden ter plaatse aan elkaar gekoppeld zodat het uiteindelijke ontwerp ontstaat. Dit scheelt behoorlijk veel overlast en tijd op de bouwplaats.” Voor de constructie is gekozen voor stalen frames met betonnen vloeren, en, daar waar nodig, stalen kolommen. “We hebben gekozen voor deze materialen vanwege de kwaliteit en het gevoel van permanentheid.” De woningen kunnen op deze wijze voldoen aan alle bouwbesluiteisen en gaan net zo lang mee als traditionele bouwwerken.

Veel mogelijkheden

Het feit dat de modules kant-en-klaar vanuit de fabriek worden geleverd betekent overigens niet dat de ontwerpmogelijkheden beperkt zijn. Zo is de maatvoering van de modules variabel en afhankelijk van de wensen van de klant. “Het is ook absoluut niet zo dat het eindresultaat eruit ziet als een module. Er is veel mogelijk in het ontwerp en de presentatie,” zegt Bol. “Wanneer een opdrachtgever een specifieke soort gevel wenst, dan kan deze op locatie worden geplaatst. Maar het is ook mogelijk dat het al in de fabriek geplaatst wordt.”

Flexibel herbruikbaar

Een groot voordeel van modulair bouwen is dat het een bepaalde flexibiliteit geeft die niet denkbaar is bij traditionele bouw. Zo zullen de woningen in Almere vijftien jaar blijven staan, waarna ze op andere locaties zullen worden ingezet. “Als dan blijkt dat het gebouw moeten worden aangepast, bijvoorbeeld door wensen van de opdrachtgever of een wijziging van de regelgeving, dan is dit mogelijk. Afhankelijk van de grootte en aard van de wijzigingen kan de aanpassing ter plaatse of in onze fabriek plaatsvinden,” aldus Bol. Het is zelfs mogelijk dat de modules een compleet nieuwe functie krijgen. “Met het bouwplatform worden diverse gebouwen gerealiseerd voor verschillende functies. Niet alleen woningen, maar bijvoorbeeld ook kantoren, zorg- en onderwijsgebouwen via moederbedrijf De Meeuw. Op deze wijze is de uitwisselbaarheid het grootst. Dit betekent overigens niet dat alle producten qua uiterlijk op elkaar lijken. Onze bouwbibliotheek bevat zoveel mogelijk dezelfde componenten waar grote variatie mee mogelijk is. Het liefst passen we de modules bij hergebruik zo min mogelijk aan, maar in principe kan een module helemaal uit elkaar gehaald worden en weer tot een nieuwe module opgebouwd worden.”

Projectspecifiek

Hoewel de modules eenvoudig opnieuw te gebruiken zijn, is dit niet voor alle onderdelen van de woning het geval. De nutsvoorzieningen en fundering van het project in Almere Stad kunnen bijvoorbeeld niet worden meegenomen naar een volgende bestemming. “We beseffen ons weldegelijk dat deze zaken projectspecifiek zijn. In een ideale situatie zijn de woningen volledig zelfvoorzienend en is de fundering ook herbruikbaar, waardoor de woningen in zijn geheel verplaatst kunnen worden.” Momenteel is dit nog toekomstmuziek, maar een dergelijke ontwikkeling is in de toekomst zeker niet ondenkbaar. “Het is iets waar wij ons achter de schermen wel mee bezighouden”, bevestigt Bol.

Andere denkwijze

Ondanks de voordelen van een modulair woonconcept als NEZZT, wordt het niet vanzelfsprekend door de bouwwereld omarmd. En dat terwijl de bouwkosten zeker niet hoger zijn dan traditionele bouw. Bol: “Wij zitten al 85 jaar in de utiliteitsbouw en daar zijn we al een tijd bezig met modulaire bouw, maar we ontdekken dat het concept voor de woningcorporaties en de woningbouw in het algemeen nogal een omslag in denkwijze betekent. De wereld om ons heen verandert enorm snel qua techniek, waardoor producten veel korter meegaan in vergelijking met vroeger. Zo doe je tegenwoordig twee jaar met een telefoon, waarna het al weer gedateerd is. Ook zijn er demografische verschuivingen; tegenwoordig is er bijvoorbeeld veel meer vraag naar één- of tweepersoonshuishoudens. Dit was vroeger niet zo. Als de wereld zo snel verandert, waarom zouden wij dan nog woningen bouwen die 40 jaar lang onveranderd moeten blijven?”

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.