Ga naar hoofdinhoud

‘Plaatsen mono-cv-ketel per 2021 verboden’

Het plaatsen van alléén een traditionele cv-ketel zou per 2021 verboden moeten worden. In plaats daarvan mogen huiseigenaren alleen nog vervangen in combinatie met een hybride warmtepomp, een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief. Dat staat in een manifest opgesteld door een branchebrede klimaatcoalitie. Op deze wijze wil de coalitie woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen.

Hogere rendementseisen voor cv-ketel

Om het klimaatverdrag van Parijs te kunnen realiseren en de aardgaswinning in Groningen te kunnen verlagen, moet Nederland het aardgasverbruik terugdringen. Volgens het manifest zijn daardoor hogere rendementseisen voor nieuwe cv-ketels onvermijdelijk. De voorgestelde rendementseis is dusdanig hoog, dat de gewone ‘mono-cv-ketel’ (een volledig gasgestookte verwarmingsinstallatie, niet gecombineerd met een warmtepomp of andere duurzame warmte-installatie) niet aan die eis voldoet. Hierdoor zullen huiseigenaren verplicht zijn om de cv-ketel te vervangen in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Hoe de rendementseis er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Het voorstel moet nog nader worden uitgewerkt door de betrokken partijen.

Boost voor hybride

De maatregel zou met name een boost moeten gaan vormen voor de installatie van hybride warmtepompen, voor plaatsen waar complete verduurzaming (nog) niet aan de orde is. Bij dergelijke warmtepompen wordt in een groot deel van de energievraag voorzien door de duurzame warmtepomp, waarbij de gasketel enkel nog bijspringt in piekbelasting, bijvoorbeeld in de winter of bij hoge tapwatervraag. Er zijn inmiddels veel systemen op de markt, die gebruik maken van energie uit de buitenlucht, of die de energie uit afgezogen ventilatielucht aanwenden voor de verwarmingsvraag. Bijkomend gevolg van een hybride systeem is dat er meer ruimte nodig is voor de verwarmingsinstallatie en dat er een buitenunit tegen de gevel of op het dak geplaatst moet worden. Laatstgenoemde brengt weer een risico op geluidhinder voor de bewoners en/of omgeving met zich mee.

Uitzonderingen

De rendementseis geldt niet voor gebouwen waarvan bekend is dat ze op afzienbare termijn aangesloten gaan worden op een warmtenet of gebouwen die gesloopt gaan worden. Ook geldt het niet voor gebouwen waarbij de installatie van een ander verwarmingssysteem om praktische redenen onuitvoerbaar is. Ook blijven verwarmingsinstallaties die gebruik maken van duurzame bronnen gevrijwaard.

CO2-besparing

Het invoeren van de rendementseis per 2021 heeft volgens het manifest de potentie om in 2030 te resulteren in een CO2-besparing van 3,6 Mton/jaar (17 Mton cumulatief) en een aardgasbesparing van 2,3 bcm/jaar (13 bcm cumulatief).

Hoge kosten

Om te voorkomen dat huiseigenaren door de hogere rendementseis flink duurder uit zijn, zou de kostprijs van de installatie naar beneden moeten. Nu is de hybride warmtepompcombinatie, zelfs met ISDE-subsidie, nog aanzienlijk duurder dan een ketelvervanging. Ook wordt er van de overheid gevraagd (gebouwgebonden) financieringsmodellen en subsidies ter beschikking te stellen. En zouden installatie- en energiebedrijven huurmogelijkheden aan moeten gaan bieden, om de overstap naar duurzaam aantrekkelijk te maken.

Manifest

Het manifest is een initiatief van Berenschot. Het is ondertekend door Uneto-VNI, Energie Nederland en Greenpeace hebben de VFK (vereniging van cv-ketelfabrikanten), DHPA (warmtepompfabrikanten), Eneco, Enpuls, Essent, Gasunie, KVGN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, NVDE, Stichting STEK en BDH.

Isolatiebranche niet betrokken

De isolatiebranche is niet betrokken bij het manifest, terwijl juist het isoleren van de woning de eerste stap is naar een hoger rendement van het verwarmingssysteem.

Het manifest is voorgelegd aan de opstellers van het nieuwe Klimaatakkoord, dat er komende kabinetsperiode voor moet zorgen dat er meer vaart komt achter de energietransitie.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

15 reacties op “‘Plaatsen mono-cv-ketel per 2021 verboden’

  • Sebas

    Het is nu al november 2020. Is het al bekend of deze regel wordt doorgevoerd?

  • Simon

    Met afgrijzen lees ik dit soort proefballonnetjes. Waar is de vrijheid van keuze gebleven in Nederland? Neem nu de plotse temperatuurdaling de laatste week, ’s nachts al rond het vriespunt. Een hybride CV kan dan al niet meer warmte van buiten halen, de warmtewisselaar buiten wordt dan 1 blok ijs, zeker met een hoge luchtvochtigheid! De lobby doet goed z’n werk bij de politici die geen enkel verstand hebben van warmte techniek. Hybride CV’s of 100% warmtewisselaars… allemaal slechte keuzes bij bestaande woningen. Alleen bij nieuwbouw kan men onder de grond een buizennetwerk aanleggen die de warmte in de zomer opslaat en in de winter weer opneemt. Kosten daarvan zijn overigens gigantisch. Dat verbieden van mono-CV ketels per 2021, wat een onzalig idee, kan gewoon niet. Tegen die tijd is mijn CV misschien net einde levensduur, nou, dan haal ik er wel 1 in het buitenland en sluit ‘m zelf aan, zo moeilijk is dat nou ook weer niet. Never nooit niet laat ik me dwingen een veel te dure hybride CV ketel aan te schaffen die in de winter gewoon alleen met gas warmte kan produceren. Politici: verdiep u nou eens in de materie, doe ‘ns gek, probeer de natuurkundige principes van warmtepompen te begrijpen voordat er beleid wordt gemaakt!

  • Bas

    joh dit gaat gewoon never nooit gebeuren. Kijk naar het H-woord bang voor politiek electoraat is er na 20-30 jaar discussie dan eens langzaam aan begonnen om beetje bij beetje de aftrek te verminderen.

    Kijk naar het praktisch effect, hoe wil je van een gemiddelde jaren 30 wijk van een gemiddelde grote stad, waar alleen maar 2 verdieners met een torenhoge hypotheek en een paar AOW’ers gaan verlangen dat die hele wijk van het gas af en aan de warmtepomp gaan, HOE DAN.
    Probeer eens een verwarmingsmonteur nu te bestellen, kan je voor een beetje flinke klus al op de wachtlijst hoe ga je dan in alle steden hele wijken omzetten.
    Leuk geprobeerd maar gaat de verkiezingen niet halen.

  • Dhr K.v.d. Graaff

    Merkwaardig dat de isolatiebranche niet betrokken is. De meest duurzame energie is namelijk bespaarde energie! Waarom opteren voor een dure installatie terwijl energiebesparing start bij goed isoleren.

  • Beste Organisaties,

    Laat dit aan de consument over, om alweer wat te verbieden, het lijkt wel of we hier wonen en dat we hier niets hebben te vertellen, nog meer regeltjes, ik dacht dat we de regeltjes zouden wegdoen, daar heeft u de mond over vol, maar toch weer regeltjes, dit is een beslissing daar hebben de overheid en de diverse organisaties niet over te beslissen.

    Met Groet,

    Dhr. J. Dekker

  • Leon

    Voor nieuwbouw is dat een prima insteek, maar laat de bestaande bebouwing er even buiten a.u.b. Lekker makkelijk praten, ‘even’ een warmtepompje plaatsen en meteen de radiatoren vervangen. Volgens mij hebben die beleidsmakers geen enkel benul van wat ze nu weer roeptoeteren en overzien ze de gevolgen totaal niet. Zolang er geen betaalbaar alternatief is waarmee je de CV-ketel één op één kan vervangen door een gasloos exemplaar gaat dit niet werken. Dat men aan het milieu denkt is prima, maar houd het wel een beetje bij de weg a.u.b.

  • A. van der Spek

    We wonen niet meer in een eigen huis maar in een huis van de Staat.
    Alles wordt verplicht opgelegd, isolatie, verwarming,transportkosten van elektriciteit, enz, enz.
    Ik wil gewoon in een huis wonen waar het nog een beetje ventileert,het is toch mijn eigen huis, en mijn eigen keuze?
    Greenpeace gaat Nederland regeren en de heer Rutte weet niet hoe hij moet draaien om iedereen maar zijn/haar zin te geven.
    Alles wordt hier in Nederland verplicht opgelegd, van dubbel glas tot spouwmuur isolatie, en er wordt niet naar gevraagd hoe mensen zoals ik ( 82 jaar oud ) met een beperkt inkomen verwarmingsketels van tienduizenden Euro’s moeten betalen.
    Schande Meneer Rutte!!! Denk eens aan de mensen die niet zo’n riant salaris incasseren als u doet!

  • JL Wesselo

    Wordt er met alle verplichte veranderingen ook rekening gehouden met de mensen die luchtverwarming hebben?
    Er is nog geen enkel bedrijf dat een goede vervanging kan leveren, aansluitend op het bestaande buizenstelsel.

  • Adriaensen

    Dit onderwerp is toch wel pricair als je er van uit gaat dat de Gasbel dicht moet in Groningen. geen inkomsten meer voor de staat NL dus moeten we andere vormen van inkomsten voor de staat gaan verzinnen. tegelijker tijd heeft de staat NL via de beslastingbetaler een ondergronds transport en distributie netwerk geinstallerd om de omliggende landen te voorzien van Arrdgas. ook heeft de staat NL een leveringscontract gesloten met de Russen en betrekken ze Gas uit de Noordzee. Dat moet nog steeds worden gedistribueerd door het nederlandse hoofdnetwerk. Europesche economen waarschuwen mark Rutte ervoor dat dergelijke leveringen gewaarborgd moeten blijven. terwijl we in NL alleen maar praten over de Aardbevingsproblemen in Groningen en de CO2 reductie die we moeten bewerkstelligen. Nota bene het kleinste en meest schhonste land van Europa moet weer het voortouw gaan trekken om vervolgens vast te stellen dat de zuideuropesche landen daar niet aan mee werken en bijdragen aan de kosten. De Innovatie techniek is op hol geslagen en de hooggeschoolde hebben alleen maar zicht op Innoveren. De Huizenmarkt is niet geschikt om overal een Hybride systeem te gaan installeren. En zal tot zeer hoge eigenaars en woonlasten gaan zorgen wat we nu al niet meer kunnen betalen. Het is beter om de woningen in groningen te repareren en te voorzien van heipalen die geschikt zijn voor verder distributie van het NL aardgas wat nota bene de motor van onze welvaart is en waar we nog jaren plezier van kunnen hebben.

    De politiek in Den Haag moet zich gaan schamen hoe men hierover wenst te beslissen en de vak branches zijn nu al niet in staat om het nodige technische personeel te leveren die ervoor kunnen zorgen dat er economisch en verantwoord kan worden geïnstalleerd. Veel te veel prutsers zijn operationeel en de controle en het toezicht op al deze ombouwwerkzaamheden gaat de staat NL echt niet regelen. Ze hebben de mensen er niet voor.

    Dus ik roep u allen op om direct te stoppen met nonsensbeleid en de werkelijkheid te volgen, verkondig een innovatie die ook daadwerkelijk is te begrijpen. Blijf af van de eigenwoningen van de burgers die daarmede een positieve bijdrage hebben geleverd aan de welvaart. Kijk naar de omliggende landen en zie dat daar dit onderwerp niet wordt geïmplementeerd. Het zijn weer die Hollanders die zo nodig weer eens voorop willen lopen.

    Als u hiervan af wil zien koop dan in 2020 een nieuwe HR ketel dan kan die nog zeker 20 jaar mee. Immers gas moeten we toch blijven aanvullen voor de zo gestelde zeer koude winterse dagen. En investeer anders in een dikke winterse trui en kleding voor die 15 zeer koude dagen waar we nota bene in de nacht last van hebben. Dan slapen we ook nog eens met velen. dus wat is eigenlijk het probleem van al die tweeverdieners die de hypotheek moeten betalen en de kinderen op school of in de crash hebben ondergebracht.

    M.a.w. een sterk opgeblazen voorstel wat het zeker niet gaat halen in de politieke verkiezingsstrijd.

    Dat wilde ik maar even zeggen.

  • Warmte voor mensen is dadelijk alleen nog maar mogelijk lijkt mij voor diegenen die dat kunnen gaan betalen.

  • mark inglot

    Nu gaan mensen nog snel een nieuwe HR ketel aanschaffen?
    Niet leuk maar toch ook een optie is de belasting op gas te verhogen en dat geld te gebruiken om nu een goede subsidiepot te maken om te isoleren!

  • David Künne

    Het is geen manifest maar een mafiafest van Berenschot. Hoe kun je dit verplicht gaan stellen. Ze, de installatiebranche is zich al rijk aan het rekenen en hopen dat de politiek erin trapt. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Maar ga eerst isoleren en kijk dan wat je aan warmte nodig hebt, maar nu lijkt het of we eerst een installatie neerzetten en dan het huis er om heen gaan bouwen. Een ronduit belachelijk initiatief!

  • Ph. Nijman

    Volgens mij hebben we een probleem in Nederland om woningen uberhaupt aan te sluiten. De verhalen over uitgestelde opleveringen zijn niet van de lucht. Dan willen we dus nu de hele woningvoorraad verzwaarde E-aansluitingen gaan geven en cv-installaties ombouwen om met de lagere temperaturen van warmtepompen een woning nog enigzins warm te krijgen.
    Laten we zwijgen over het isoleren van woningen waar een andere kleur van een kozijn voor welstand al een probleem is.
    In mijn courant stond gisteren een bedrag van E50 000,– om alles aan te pakken. Ben je net van je hypotheek af, mag je weer gaan betalen.

  • J.K.Boks

    dit is zo belachelijk, technisch en organisatorisch niet mogelijk. dit si met de zelfde gedachte als die van ING over het salaris van de directeur.De aannemers, architecten, en Uneto-VNI die zicht rijk rekenen over de ruggen van de burgers.
    juiste de aannemers en architecten hebben al meer dan 25 jaar niets aan duurzaamheid gedaan wel aan het duurder maken van woningen en gebouwen. de technsiche installaties verspillen ook in nieuwbouw 30% energie door verkeerde installaties

  • Jan Vink

    Vanaf 2021 gaan we massaal aan de oordoppen vanwege het lawaai dat van de warmtepompen komt. De compressoren/ventilatoren aan gevels, op daken, in tuinen gaan een hoop overlast geven! Resonantie, vervelend gezoem, en contactgeluid door monolitische constructies: het wordt een ware hel om in te leven. Bestel de oordoppen maar vast, ze zijn dan uitverkocht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.