Dr.ir.arch. Alexander Suma (32) en dr.ir. Rossella Ferraro (30) hebben de Herman Wijffels Innovatieprijs gekregen voor hun windturbine voor in de stad. Met deze uitvinding kan met weinig wind energie worden opgewekt bovenop hoogbouw en in tweede instantie laagbouw in de bebouwde omgeving. Suma en Ferraro ontwikkelden de technologie voor de windturbine op de TU/e en gaan nu verder als Ibis Power, een spin-off bedrijf van de universiteit.
Groen en rendabel windsysteem
De windturbine IRWES (Integrated Roof Wind Energy System) van Suma en Ferraro is een windenergiesysteem dat esthetisch wordt geïntegreerd in het dak van een gebouw. Het is opgebouwd uit een aantal tunnels die de wind versnellen. Een taps toelopende, windvangende ingang realiseert hoge windvolumes en snelheid richting de windturbine in de top van het dak. Zo kan een relatief grote hoeveelheid energie worden opgewekt, ook bij lage windsnelheden. Voor het eerst is er nu een rendabel systeem voor de bebouwde omgeving. Dit is een doorbraak in de overgang naar een groene energievoorziening en het landelijke streven om 14% van de Nederlandse energiebehoefte te vervullen met windenergie en andere duurzame bronnen in 2020.
Passend binnen straatbeeld
In het ontwerp van de windturbine is nadrukkelijk rekening gehouden met architectuur: het is een mooie, platte al dan niet verlichte constructie op een gebouw. Het is toepasbaar op elk gebouwtype, maar meerlaagse bouw heeft de voorkeur. Windsnelheden zijn hoger naargelang de hoogte van het gebouw. Er zijn geen trillingen of geluidsoverlast waarneembaar, het is veilig tijdens storm en behoeft relatief weinig onderhoud. IRWES kan geïnstalleerd worden tijdens het nieuwbouw proces of op bestaande gebouwen.
De windturbine is door de jury onder voorzitterschap van Piet Moerland geselecteerd uit 577 inzendingen. De prijs, een geldbedrag van €50.000, werd uitgereikt door Herman Wijffels en Piet Moerland, voorzitter Raad van Bestuur Rabobank Nederland in het Evoluon in Eindhoven.
Denkend aan Nederland zien ik een vlak land met oneffenheden in het landschap, wierden en terpen. Met daar bovenop de IRWES……
Met gebouwtjes er onder ontworpen door kunstenaars en architechen…..Wat een geweldige benadering en oplossing van de prijswinnaars!
Geweldig idee en ziet er ook nog mooi uit! Nu de overheid en de energieleveranciers nog wakker krijgen en innovatief laten meedenken dat deze oplossing energie zuinig is en niet allen minder in het laatje brengt!
Ziet er mooi uit maar ik zie ook graag foto’s van de instllatie en ik mis de cijfers. Wat is de opbrengst op jaarbasis en wat zijn de afmetingen die daarbij horen?
Prachtig ! maar, wat doe je met de opgewekte stroom ? dan loop je wederom tegen het salderingsprobleem aan. Dat probleem los je op met Herman de zonnestroomverdeler, ok in dit geval de windenergieverdeler !
Een prachtige manier om energie lasten van gebouwen die veel wind vangen te verlagen. Al is het alleen maar het ‘standby’ verbruik. Dit is zogenoemd laaghangend fruit op het gebied van zelf opwekken.
Ja mooi ontwerp,innovatief en goed bruikbaar. Maar………….
als de overheid het niet mogelijk gaat maken dat er fatsoenlijke bedragen door de energieleveranciers betaald worden voor teruggave van energie, gaat dit nooit lukken in Nederland.