Ga naar hoofdinhoud

102.000 unieke bakstenen in Nationaal Holocaust Namenmonument

Het Nationaal Holocaust Namenmonument – naar ontwerp van Daniel Libeskind – herdenkt de ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers (Joden, Roma en Sinti) die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In het monument zijn 102.000 unieke bakstenen verwerkt, waarin de namen van de slachtoffers gegraveerd zijn.

Architectenbureau Rijnboutt heeft gedurende de afgelopen vijf jaar de rol van coördinerend en uitvoerend architect vervuld bij de realisatie van dit bijzondere project. Ook voor het landschapsontwerp en de aansluiting op de openbare ruimte werd Rijnboutt ingeschakeld.

Labyrint van muren

Het ontwerp beslaat een niet-lineair labyrint van muren. Elke van de 102.000 unieke stenen staat voor een individu, waarmee het monument als geheel een idee geeft van de omvang van het aantal slachtoffers van de Holocaust. Het monument draagt vier objecten van spiegelend roestvaststaal; Hebreeuwse letters לזכר die samen het woord ‘in memoriam’/ ‘in herinnering aan’ weergeven. Het materiaal reflecteert de stad en de omgeving en vormt tegelijkertijd een contrast met het meer aardse materiaal van de wanden.

Speciale baksteen

De bakstenen moesten aan hoge esthetische eisen voldoen. Daarom is de steen samen ontwikkeld met Harrie Vekemans van Adviesbureau Vekemans. Gekozen is voor een klinker in een speciale kleur, maat en samenstelling. Het voordeel van de klinker is dat het een harde steen is en daardoor niet te veel water absorbeert. Bij regen blijft daardoor het contrast tussen de droge en natte stenen beperkt. De stenen zijn gedoneerd door baksteenfabrikant Rodruza.

Meer weten over het monument? Lees dan het artikel in Bouwwereld #06/2021.

Bekijk hieronder een video over het monument.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.