Ga naar hoofdinhoud

Gerobotiseerde fabriek voor kant-en-klare woningen

Plegt-Vos bouwt een gerobotiseerde fabriek voor de grootschalige productie van kant-en-klare woningen en woningcomponenten. Op het Bedrijventerrein Twente in Almelo zullen vanaf februari 2021 de contouren van de eerste fabriekshal zichtbaar worden. Deze is in januari 2022 operationeel en levert vanaf dat moment 30 woningen per week. Daarna volgen nog vier andere hallen, waardoor deze capaciteit steeds verder uitbreidt. In totaal gaat het om vijf productiehallen en een experience center.

Problemen nieuwbouw

Volgens Theo Opdam, algemeen directeur bij Plegt-Vos, is het tijd om radicaal anders te kijken naar de manier waarop de bouw wordt georganiseerd en hier hypermoderne technologie voor in te zetten. De nieuwbouw zit immers fors in de problemen. Bouwprojecten worden steeds onbetaalbaarder, met name door de toegenomen complexiteit van het ketenmanagement en de duurzaamheidseisen. Maar ook is er een toenemend gebrek aan gespecialiseerde arbeidskrachten, met een lagere kwaliteit en langere oplevertijden als gevolg. En wat te denken van het fors oplopende woningtekort? Door robotten componenten vooraf te laten produceren en die op de bouwplaats razendsnel in elkaar te zetten, wordt het mogelijk om betaalbaar, beter, duurzamer en gevarieerder te bouwen. Plegt-Vos heeft al ervaring met het bouwen van woningcomponenten in hun fabriek in Langeveen.

Betaalbaar wonen

Een gerobotiseerde fabriek is volgens Opdam een antwoord op de groeiende behoefte aan betaalbaar wonen in Nederland. “Met onze fabriek geven we de keten op een volledig nieuwe manier vorm. Door slimmer te produceren en met data om te gaan, beperken we verspilling tot een minimum. De robotten zorgen voor snelheid en kwaliteit. Zo zijn we in staat om het bouwproces sneller, betaalbaarder én duurzamer te maken.”

Kant-en-klaar

De fabriek produceert naast kant-en-klare woningen en woningcomponenten voor grondgebonden woningen en appartementsgebouwen, ook standaard renovatie- en verduurzamingsoplossingen voor bestaande bouw. Dit betreft volledige woningen tot woningdelen als gevels, daken, binnenwanden en complete badkamers. Alles wordt compleet en kant-en-klaar geleverd vanuit de fabriek. Doordat het gehele bouwproces in de fabriek wordt geïntegreerd, kan op de bouwlocatie de woning in slechts enkele dagen tijd afgemonteerd worden.

Maatwerk

Door het gebruik van moderne technieken kan virtual reality zodanig worden ingezet dat de klant zijn of haar woning naar eigen keuze vorm kan geven. Door een directe koppeling met de fabriek gaat de gewenste woning als gedigitaliseerde uitkomst van de virtual reality beleving gelijk het gerobotiseerde productieproces in. Dit maatwerk was eerder niet op een betaalbare manier mogelijk. Robotisering en digitalisering openen op deze manier de deuren naar betaalbaar maatwerk en eindeloze variatie.

Lees ook:

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Eén reactie op “Gerobotiseerde fabriek voor kant-en-klare woningen

  • Tom Peeters

    Dat er problemen zijn in de woningbouw is voor iedereen al jarenlang (sinds 2012 sinds de vastgoedcrisis) duidelijk en we blijven telkens weer de schuldvraag ergens zoeken waar deze geheel niet vandaan komt. Duurzaamheideisen en de complexiteit van het ketenmanagement zijn er weer 2, ingebracht door Theo Opdam, algemeen directeur bij Plegt-Vos, maar ook wordt vaak aangehaald het toenemend gebrek aan gespecialiseerde arbeidskrachten met een lagere kwaliteit, langere oplevertijden en zelfs het oplopend woningtekort wordt als oorzaak ingebracht voor de problemen bij de nieuwbouw. Niemand die men hoort over het ‘scheefbouw’, het bouwen in de woonsector waar nauwelijks of geen vraag naar is. Gemeenten, projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen bouwen niet voor mensen die al jaren wachten op een woning, maar bouwen woningen die het meeste rendement geven. Zo creëer je deze groep zelf een onbetaalbare woningmarkt. En de burger maar laten bloeden. Voordat de woningmarkt uit de slob is zijn we nog eens 10-jaar verder met het idee om over te gaan naar fabrieksbouwen. Als zou dit helpen, dan nog ben je sneller met het bouwen van kleine maar dan ook betaalbare woningen. Nu is men al bezig de kleine woningen tegen de hoofdprijs op de markt te slingeren, louter bij gebrek aan betaalbare woningen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.