Ga naar hoofdinhoud

HAUT: hoge houten woontoren

Met 21 verdiepingen en een hoogte van 73 meter wordt in het Amsterdamse Amstelkwartier een houten woontoren ontwikkeld. HAUT wordt een prototype voor innovatief en duurzaam bouwen. Team V Architectuur is samen met Lingotto, Nicole Maarsen, ARUP en brandpartner NLE door de gemeente Amsterdam geselecteerd om de woontoren te ontwikkelen.

In de woontoren worden circa 55 appartementen van verschillende afmeting gerealiseerd. De kopers krijgen een keuzevrijheid, in grootte, aantal woonlagen,  positie van kamers, buitenruimtes en vides. Binnen een sterk en simpel gevelontwerp, met witgrijze vloerbanden en hoge ramen, worden de balkons schijnbaar willekeurig in en uit geschoven. De houten plafondafwerking van de balkons en de grote overstekken maken HAUT’s architectuur beeldbepalend.

Energieopwekkende gevels

In de woontoren is ruim 3 miljoen kilo CO2 opgeslagen. Naast de innovatieve houtconstructie wordt het gebouw voorzien van energieopwekkende gevels en wordt het afvalwater opgevangen en gezuiverd. Het ontwerp zal hiermee ruimschoots een BREEAM Outstanding halen.

In de driehoekige plint van HAUT komt een overdekte stadstuin: HAUT’s Hortus. De Hortus vormt een verlengstuk van het aangrenzende park Somerlust. Het Innovatielab, een bezoekerscentrum waar de nieuwste innovaties op het gebied van voeding, energie en bouw worden gepresenteerd is een onderdeel van De Hortus. Het lab wordt ingericht door de Nederlandse Energiemaatschappij (NLE), die als brandpartner bij het project betrokken is.

De verwachting is dat de bouw de tweede helft van 2017 kan beginnen.

Beeld: Team V Architectuur

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.