Ga naar hoofdinhoud

De hete herfst wordt een barre winter

Het Rijk moet na de invoering van de Omgevingswet ‘voldoende financiële middelen en expertise’ beschikbaar stellen aan decentrale overheden, om ‘problemen en schade’ te voorkomen. Dat is de opdracht in motie EK 33118/34986/FV, die de Eerste Kamer op 5 december 2023 heeft aangenomen. Burgers en ondernemers kunnen een beroep doen op een schadefonds als zij schade ondervinden als gevolg van de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Minister Hugo de Jonge van BZK moet volgens de aangenomen motie met deskundigen van gemeenten, ontwikkelaars, de advocatuur en consumentenvertegenwoordigers in gesprek over wat zij nodig hebben om de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 verantwoord uit te voeren. De minister volstaat dus niet met bestuurlijke afspraken met besturen van koepels, die de inhoudelijke problemen onvoldoende overzien. Vervolgens moet hij ‘met de hoogste prioriteit aandacht geven aan de knelpunten die zich voordoen na de invoering en die naar voren komen bij de toegezegde evaluaties’. Vanuit de stelselverantwoordelijkheid vanuit het Rijk moet hij sturen op het zo snel mogelijk oplossen daarvan.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.