Ga naar hoofdinhoud

“Te lage eisen voor verbouw maakten brand Joan Muyskenweg mogelijk”, stelt expert bouwregelgeving Nico Scholten

De recente brand in appartementencomplex De Enter aan de Joan Muyskenweg te Amsterdam roept bij mij de vraag op: Welke denkfout heeft de wetgever met het Bouwbesluit 2012 gemaakt? De invoering van een specifiek verbouwniveau maakt het mogelijk met te lage eisen verbouwplannen, zoals optoppingen, te realiseren. Dat was onder het Bouwbesluit 1992 onmogelijk. Elke bewoner heeft recht op een volwaardige woning die in beginsel aan het nieuwbouwniveau of daar zo veel mogelijk aan voldoet. Als de oude regelgeving ten aanzien van verbouw was gehanteerd, dan was de brand zoals die zich nu heeft voorgedaan praktisch gezien niet mogelijk geweest.

Waarom zouden bewoners in de opgetopte woningen of in de woningen die in de kantoorlagen zijn gerealiseerd aan grotere risico’s van een brand mogen worden blootgesteld dan in woningen die nieuw worden gerealiseerd? Die opgetopte woningen waren toch geheel nieuw? Waarom mogen die woningen zeer gehorig zijn? Dat is toch aan niemand uit te leggen. Maar dat mag van het Bouwbesluit 2012 allemaal wel.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.