Tijdens het interview voor de rubriek Supergaaf mopperde Jaap Wiedenhoff, partner bij ingenieursbureau ABT, over het “stapelen van eisen op eisen op eisen op eisen” in Nederland, en de verkwisting van materiaal en energie die hiermee gepaard gaat. Bij de transformatie van de oude rechtbank in Amsterdam tot nieuw museum voor de hedendaagse kunst is hij er erg op gebrand slimme keuzes te maken, om zo het materiaalgebruik en energieverbruik laag te houden. De gevel van de oude rechtbank, een structuralistisch gebouw uit de jaren zeventig, zit vol enkelglas; een paar jaar geleden zouden alle kozijnen en ramen eruit gehaald zijn om vervangen te worden door nieuwe kozijnen met nieuw glas. Maar nu slaat hij aan het rekenen: loont het eigenlijk wel om enkelglas te vervangen door nieuw glas, als je rekening houdt met de CO2 die in enkelglas ‘vastzit’ en de energiebesparing die vervanging door nieuw glas oplevert? Het antwoord luidt: nee.
In dit nummer blijkt dat er ook volop gerekend werd door Van Rossum Raadgevende Ingenieurs en wel bij de realisering van het Haagse woongebouw Adagio óp de ondergrondse parkeergarages van twee voormalige ministeriegebouwen. De uitdaging was om paalfundering aan te brengen dwars door de bestaande keldervloer heen. De kans dat er iets mis zou gaan bij het aanbrengen van de buispalen was aanwezig. “De rekenkundige exercitie om het goed te krijgen, die is echt uniek”, stelt constructief projectleider Glenn Plieger.
En dan zijn er nog de twee dertigers Andreja Andrejevic en Jasper Spiegeler, die bouwsoftware leveren die de ontwikkeling van woningen tot wel tachtig procent kan versnellen. Volgens de mannen van OMRT is het menselijk brein er niet toe uitgerust om de hoeveelheid data te verwerken die je nodig hebt voor een goed gebouwontwerp. Zij verwachten dat dertig procent van de 900.000 woningen die de komende jaren gebouwd moeten worden, via hun systeem zal lopen.
Mooi om te zien hoe berekeningen kunnen leiden tot de realisering van complexe gebouwen én verrassende antwoorden op de vraagstukken van deze tijd.
Wouter de Vries / hoofdredacteur
w.devries@eisma.nl
Lees de nieuwe Bouwwereld nu online: