Ga naar hoofdinhoud

Volksnamen

‘De inktpot’, ‘de klapschaats’ en ‘de piramide’ zijn volkse benamingen voor enkele markante gebouwen waarover je in deze editie van Bouwwereld kunt lezen. Sommige van deze ‘volksnamen’ beklijven en worden soms uiteindelijk ook de officiële naam van een gebouw. Dat geldt bijvoorbeeld voor De Inktpot, zoals het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark in Utrecht officieel is gaan heten. De bijzondere vorm van dit immense gebouw komt blijkbaar goed tot uitdrukking in de naam.

volksnamen, de inktpot
De Inktpot in Utrecht (Foto: Ruud Dilling)

Andere volkse benamingen worden liever vergeten. Dat is het geval bij ‘de klapschaats’, een van de vele bijnamen van het voormalige hoofdkantoor van de ING Groep aan de A10 in Amsterdam. Dit gebouw, dat tegenwoordig onderkomen biedt aan verschillende ondernemingen, heet nu officieel Infinity.

infinity, volksnamen
Infinity, Amsterdam (Foto: Ruud Dilling)

Een overeenkomst tussen ‘de inktpot’ en ‘de klapschaats’ is dat beide gebouwen zowel qua architectuur en bouwtechniek dermate interessant zijn, dat respectievelijk Césare Peeren van Superuse on site en Andreja Andrejevic van OMRT ze in dit nummer voor het voetlicht brengen in de rubriek ‘Supergaaf’.

Dat geldt helaas niet voor ‘de piramide’, die in deze editie van Bouwwereld onderdak heeft gekregen in de rubriek ‘Gevels volgens Hendriks’. Deze volksnaam zal bij u mogelijk niet meteen een belletje doen rinkelen, bij mij als geboren en getogen Deventenaar wel. Het gaat namelijk om een piramidevormig kantoorgebouw op een industrieterrein aan de rand van Deventer. Ondanks de markante vorm van het gebouw en ondanks het feit dat het dak goed ontworpen is, bevindt dit gebouw zich op slopershoogte. Dat heeft te maken met een bijzondere schade aan het dak, waarover Nico Hendriks zijn licht laat schijnen.

piramide deventer, volksnamen
De ‘Piramide’ in Deventer. (Foto: Lock Images)

Soms lijken architecten zelf al een ‘volksnaam’ te bedenken voor hun project, zoals bij ‘Stadscanyon’ in Amsterdam-Oost, een gloednieuw gebouwensemble dat schittert in de rubriek ‘Mijn eerste’.

volksnamen, stadscanyon
De ‘Stadscanyon’ in Amsterdam. (Foto: Max Hart Nibbrig)

Uiteindelijk hebben de bewoners, gebruikers of omwonenden het laatste woord. Welke naam het ook wordt, een volksnaam bewijst dat een gebouw deel uitmaakt van het collectieve bewustzijn.

Wouter de Vries / hoofdredacteur
w.devries@eisma.nl

Lees het magazine nu online

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.